Amikor a hűségesek hűtlenkednek (2.)

A kettős kapcsolatban élők képtelenek kezelni a viszonyukat, amíg nem tudják, miért is kezdtek bele – ezt tapasztalta munkája során Mira Kirshenbaum pszichológus és párterapeuta, aki segítségképpen írta meg az Amikor a hűségesek hűtlenkednek című könyvét. Tehát először is tisztában kell lennünk azzal, a saját esetünkben milyen fajta viszonyról van szó.

ÉletstílusBalázs Éva2009. 07. 25. szombat2009. 07. 25.
Amikor a hűségesek hűtlenkednek (2.)

Mindenféle viszonynak megvan a saját oka, és mindegyik rámutat a maga megoldására. A pszichiáter 17-féle típust ír le. Vegyük sorra ezeket!

1. „talán máshol megtalálom” viszony
2. „katapult” viszony
3. „házasságfelmelegítő” viszony
4. „elterelő” viszony
5. „egyéniség érvényesítése” viszony
6. „csak kényeztetni akarom magam” viszony
7. „öljük meg a kapcsolatunkat, és majd meglátjuk, feléled-e újra” viszony
8. „kielégítetlen igények” viszony
9. „tapasztalatok, melyeket kihagytam” viszony
10. „megvan-e még” viszony
11. „helyettesítő terápia” viszony
12. „jobb üzletet kötni” viszony
13. „véletlen” viszony
14. „bosszú” viszony
15. „kapuzárási pánik” viszony
16. „szexuális pánik” viszony
17. „középkorú házassági krízis” viszony

És most lássunk egy példát a könyvből:
A 36 éves Johnnak besavanyodott a házassága. A felesége az elmúlt években egyre kritikusabb lett vele szemben. Nőtt a távolság és a feszültség közöttük. Házasságukat csak a megszokás tartotta össze.

John ekkor ismerte meg kutyasétáltatás közben Pattyt, az elvált tanárnőt. Kapcsolatuk eleinte véletlenszerű találkozásokból állt, majd szeretetteljessé vált, aztán szexuális viszonnyá, amely nem volt igazán szenvedélyes, inkább a vigaszról szólt.
John imádta és gyűlölte is a kapcsolat minden percét. Szórakoztató, melegszívű szeretője azt nyújtotta, ami hiányzott a házasságából. Nincs annál jobb, mint beleszeretni valakibe, és Patty értette az ő meggyötört, kiéhezett lelkét.
Ám hamar megmutatkoztak Patty fárasztó jellemvonásai. Egy nap a nő többször is felhívta Johnt a munkahelyén, mert a családi programok keresztülhúzták közös terveiket. Patty csalódott volt, veszekedtek. Egyik éjszaka John titokban a szeretője háza előtt leskelődött, azt remélve, hogy Patty egyszer csak kijön, ott találja őt, s talán egymás karjaiba esvén kibékülnek.

Az eset képtelensége szerencsére felrázta Johnt és felnyitotta a szemét, s neki sikerült túllátnia jelenlegi szenvedélyükön. Szinte arcul csapta, hogy Patty csak egy másik nő, és nagyszerű szerelmük egyszer majd szimpla viszonnyá laposodik. Nem éri meg, hogy szétzúzza vele a családját. Nem Patty csodálatos lényét élte meg, hanem a kapcsolatuk első fázisainak csodáját.

Ugyanakkor a viszony egész más képet festett neki a házasságáról is. Miért ne savanyodott volna be a felesége, ha azt veszi, hogyan bánt vele? Miért ne viselkedne vele ugyanúgy, mint Patty, ha ő is olyan figyelmes lenne hozzá, mint a szeretőjéhez?

John felismerte, hogy olyan férfi ő, aki megkeserítette a házasságát, és akinek könnyebb volt szerelmet találnia egy olyan nő mellett, akivel nem volt közös múltjuk. Ez visszavezette őt a feleségéhez, és ő könnyek között véget vetett a viszonyának.

Lássuk, milyen típusú kapcsolat volt Johné!

Egyrészt John egy „talán máshol megtalálom” típusú kapcsolatba keveredett. Néha az ember nem is tudja, mi az, ami hiányzik a párkapcsolatából. A hiányérzet arra sarkallja, hogy megtudja, vajon máshol megtalálja-e azt, amire égetően szüksége van.

A Pattyvel való viszony John módszere volt arra, hogy meglássa, vajon a szomszéd füve tényleg zöldebb-e. Nos, zöld volt. De nem zöldebb.

Ugyanakkor egy „helyettesítő terápia” viszony is volt, hiszen felrázta Johnt a tehetetlenségéből. Megadta neki a kezdő lökést, amelyre szüksége volt, hogy megmentse a házasságát.

Mira Kirschenbaum: Amikor a hűségesek hűtlenkednek. Geopen Könyvkiadó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek