Formálja testét vízzel!

Az úszás, a vízben való lebegés egyike a legősibb és legelemibb tevékenységeinknek. Ha nincs félelemérzetünk, a vízben történő mozgás felszabadít. Oldja a test és a szellem feszültségét, megszabadít a terhektől.

ÉletstílusSeufert-Szántó Orsolya2009. 07. 03. péntek2009. 07. 03.
Formálja testét vízzel!

A víz ereje
Az úszás önmagában is elegendő tevékenység a test alapkondíciójának megtartásához, vagy éppen egy sérülésből való felgyógyuláshoz – de kiváló kiegészítője más sportágaknak is. A vízben nem érezzük a gravitáció erejét, ebből adódóan a parton nehezen kivitelezhető gyakorlatokat játszi könnyedséggel elvégezzük, és az addig végrehajthatatlan mozgások, az ízületi határok kitágításával, a vízben tornázva, egyszer csak megvalósulnak.

Legyen szó úszásról, aquafitneszről vagy egy kellemes sétáról a tóparti sekély vízben, a víz a testet finoman masszírozza. A víz alatti sugármasszázs – melynek során különböző sugarú vízzel kezelik a test különböző részeit – ezt a masszírozó hatást használja ki. A vízben történő mozgást prevenciós és rehabilitációs célból is ajánlják, hisz a víznyomás a mélyebb szövetekbe préseli a vért, így azok vérellátása aktívabbá válik.

A szárazföldön történő szökdelések és a kemény talajjal való ütközések következtében fellépő rázkódás, mely az ízületeket, csontokat károsíthatja, a vízben megszűnik. A víz közege lelassítja, felfogja az ilyen típusú mechanikai hatásokat. A víz hűti is a testet, levezeti a felesleges hőt, így a kemény munkával járó izzadás és a túlhevült test érzése nem nehezíti a mozgást. Lényegében nem is érzékeljük olyan fárasztónak a sportolást. A vízben való mozgás – intenzitástól függően – erősíti és lazítja a test izmait, szöveteit. Az úszás összetett mozgása révén megdolgoztatjuk a kar izmait, a vállövet, a törzs izmait, a hasizmot, a mellizmot, a hát és a láb izmait.

Nyílt vízen
Nagy tavaink felmelegedésére még várnunk kell egy kicsit, igaz, a bátrak már a 17-18 fokos vizet sem vetik meg. A nyílt vizek esetében mindig figyeljünk arra, hogy a napon felhevült testnek idő kell, mire készen áll a hideg vízben való megmártózásra. Nyílt vízben elengedhetetlen a biztos úszástudás, és nagyobb távok leúszása előtt fontos a bemelegítés. Ha hiányos a felkészülés, váratlanul lábikragörcs is kialakulhat, és mély vízben igen veszélyes, ha pánikba esünk. Ha korábban uszodában, edzésterv alapján edzettünk, számolnunk kell azzal, hogy a nyílt víz hullámzása, ellenállása merőben más feltételeket jelent még a rendszeres úszó számára is. Így például, ha valaki nyári tóátúszásra készül, akkor a 25 –  jobb esetben 50 – méteres medencében való edzést még a verseny előtt időben természetes vízi edzésekre kell váltania.

Uszodában
Az uszodai kultúrának számos pontja van, melyet illendő betartani. A higiéniás etikett két legfontosabb előírása az úszósapka használata és az előzetes zuhanyozás. Úszósapka nélkül az úszómester be se enged a medencébe, a zuhanyozást pedig tekintse kötelezőnek. A sávokra osztott medence használatának íratlan szabálya szerint a gyorsan haladó, gyakorlott úszók a belső sávokat használják, míg a kevésbé tempós úszóknak a külső sávokat kell preferálniuk. Mindig figyelje meg, melyik az a sáv, ahol az önnek megfelelő tempóban úszhat.

Nincs rosszabb annál, mint amikor vesztegelnie kell az előtte haladó lassúsága miatt vagy épp ön miatt vár valaki. Egy sávon belül a jobbra tarts haladási irány érvényes. Tehát mindig a jobb oldalon haladjon, és mindig a medence végében, a falnál pihenjen. A sáv közepén megállni, a kötélbe kapaszkodva pihenni nem ajánlatos. Ezzel feltartóztatja, irányváltásra kényszeríti a többieket. Előzésbe csak akkor menjen bele, ha gyorsan végre tudja hajtani a manővert, úgy, hogy azzal a szemből érkező úszót nem akadályozza.

Mennyit ússzon?
Ez a kondíciótól és az egyéni képességektől függ. A helyes úszástechnika gazdaságos energiabeosztást szavatol, így lelkesen fogja űzni a sportot. Amennyiben fél a fejét a vízbe tenni, gazdaságtalanul vesz levegőt, már egy hossz után kifulladva csimpaszkodik a falba. Érdemes oktatót keresnie, aki segíteni tud a helyes technika kialakításában. Bármekkora távról legyen is szó, elsőnek mindig melegítsen be.

Tehát az ön által ismert úszásnemekben ússzon egy-egy hosszt. Ezt követően jöhet az edzés törzsrésze. Ha újrakezdő, az edzést kezdje 2x50 méter mellúszással, tartson két perc pihenőt 50 méterenként. Majd 1x50 méter gyorsúszás következzen, két perc pihenő, majd 50 méter hátúszás zárja a blokkot. Ezt követően tartson öt perc pihenőt. Ezt a 200 méteres blokkot ismételje meg 3-szor, 4-szer. Így 800-1000 méter között teljesít, mely időben sem tekinthető hosszú edzésnek. A kondíció fejlődésével arányosan, fokozatosan növelheti a táv hosszát.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek