Gazdálkodjunk okosan a vízzel!

Testünk legfontosabb alkotó eleme és a mindenkori szépségápolás egyik pillére a víz. De vajon belegondolunk-e abba, hogy a számunkra minden nap könnyen elérhető víz másoknak maga a „kék arany”?

ÉletstílusSzabad Föld Online2009. 07. 21. kedd2009. 07. 21.
Gazdálkodjunk okosan a vízzel!

Zuhanyozás, hajmosás, fogmosás, hajformázás, borotválkozás – a legtöbbünknél egyszerű mozdulattal kezdődik a napi rutin: kinyitjuk a vízcsapot. Lehet, hogy folyóvíznél mosunk fogat, de általában samponozás, szappanozás és borotválkozás közben is folyamatosan csorgatjuk magunkra a vizet. Esetleg még csöpög is a csap, amikor kilépünk az ajtón…

Tudja-e például, hogy ha folyóvíznél mos fogat – az ajánlott 3 perccel számolva – 8 liter vizet is kienged egy-egy alkalommal? Pedig, ha elzárná a csapot, akár több litert is megspórolhatna, nem beszélve arról, hogy fogmosó pohár használatával még kevesebb víz kell.

Vagy tudta-e, hogy egy ötperces zuhanyozással több vizet használ el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt? Az ENSZ környezetvédelmi programja megállapította, hogy a jelenlegi fogyasztási szokások megtartása esetén 2025-re a Föld lakosságának kétharmadát érinti majd valamiféle vízkorlátozási intézkedés.

Magyarországon manapság az egy főre jutó napi átlagos vízfogyasztás 130 liter, amely szinte teljes egészében kiváló minőségű ivóvízből fedezünk. Egy átlagos, 4 fős városi család napi vízfogyasztása kb. 600 liter, pedig egyszerű víztakarékossági megoldásokkal bárki könnyíthet „vízlábnyomán”. A felelős gondolkodás pedig nem megy a szépség rovására sem, de a megtakarított víz a pénztárcánkat is megkíméli.

A Procter&Gamble cég legújabb kampányával, az Aqua Kollekció termékeivel hívja fel a figyelmet a felelős vízfogyasztásra, a Children’s Save Drinking Water elnevezésű humanitárius programjával pedig segítséget nyújt a fejlődő országokban oly nagy problémát jelentő ivóvíz biztosításához.

Minden, matricával ellátott termék (Pantene, Gillette, Camay, Wellaflex, Londa, Oral-B) megvásárlása után a vállalat egy-egy tasak víztisztító készítményt juttat el Afrikába. A készítmény egy gyermek egyheti tiszta ivóvizét biztosítja. Kis odafigyeléssel így nemcsak saját vízkészleteinket és környezetünket óvhatjuk, de most a megfelelő termékek kiválasztásával az afrikai vízhiány áldozatain is segíthetünk.

A CSDW program fő célja az ivóvízhiány csökkentése a fejlődő országokban, valamint a szennyezett víz elfogyasztása miatt bekövetkezett betegségek és halálesetek visszaszorítása egy speciálisan kifejlesztett, alacsony költségű technológia segítségével – a PUR víztisztító porral –, amely egyszerű módon képes megtisztítani és ihatóvá tenni a szennyezett vizet. A víztakarékosságra érzékenyek most itthon is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy afrikai gyermekek ezrei biztonságos ivóvízhez jussanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek