Mi az, hogy meleg?

Virág Zsolt, a Szimpozion Egyesület és a melegvagyok.hu munkatársa segítségével azokat a fogalmakat szedtük össze, melyek a melegek számára kicsit más jelentéssel bírnak, és a heterók talán semmit sem tudnak róluk. Kuszing Gábor, a Patent Egyesület szakma-politikai koordinátora pedig melegjogi aktivistákról mesél.

ÉletstílusGaray Dávid2009. 07. 14. kedd2009. 07. 14.
Mi az, hogy meleg?

Melegfelvonulás, média
Az eseményt az emberek többsége a televízióban látja, és a látottak alapján formál véleményt. Az viszont keveseknek jut eszébe, hogy esetleg a média félretájékoztat, kevesebbet, sőt mást mutat, mint ami a valóság. A tv-ben látott riportokban sokszor olyan felvételeket látunk, ami 4-5 évvel korábbi képeket mutat a felvonulásról, és ami az emberekhez elér, az csak a szenzációt jelentő kiöltözött, karneváli maskarát öltő homoszexuálisok képe, a tömeget jelentő nem beöltözött felvonulók (a tömeg 99 százaléka) azonban hétköznapi öltözetben ünnepelnek, és sokszor nem lehet megkülönböztetni a meleget a melegszimpatizánstól.

Rejtőzködés

Sokszor nem gondolunk bele abba, hogy a magyar társadalomnak is 4-10 százaléka meleg. Ez azt jelenti, hogy statisztikailag húsz ismerősünkből egy biztosan homoszexuális, csak nem tudjuk róla, mert rejtőzködik. Így könnyen elképzelhető, hogy munkahelyünkön, az iskolában, egyetemen vagy akár a családban is van meleg vagy biszex, csak nem meri elmondani. Nem akkor változik a melegek megítélése, hogy hírességek, politikusok vállalják a melegségüket, hanem ha az emberek saját közvetlen környezetükben találkoznak melegekkel. Mindazonáltal Zsolt azt mondja, a homoszexualitást, ha akarod, eltitkolod, ha nem akarod, nem, de fontos, hogy önmagadat ne vesd meg. Az elnyomásból származó frusztráció miatt a melegek nagyobb százalékban válnak alkoholistává, drogélvezővé, valamint kevésbé hatékonyak a munkahelyükön, így kevésbé hasznosak a társadalom számára.

Céltalan erőszak
Egy újabb réteg azért nem megy el felvonulásra, mert fél a lelki és fizikai bántalmazástól, megaláztatástól. Zsolt véleménye szerint a tojásdobáló akciók és a bántalmazások összefüggésben vannak a 2006-os tv-ostrommal. Azóta vannak emberek, akik bármilyen különösebb politikai vagy egyéb indok nélkül „kimennek az utcára verekedni”. A 2007-es fesztivál is ezért végződött ilyen szomorúan. Előfordult, hogy a rendőrök sem mentek ki hívásra: közölték, hogy lejárt a munkaidejük, és már nem fognak intézkedni, míg más esetben tizenöten vertek egy homoszexuálist, majd aztán egyetlen rendőr kergette el őket.

Gyomorgörcs

Zsolt elmondta, hogy a szervezők körében is mindig van félelem: egy héttel a felvonulás előtt kinek hasmenése van, ki rosszul alszik, de ezek sajnos vele járnak, és le kell küzdeni, mert attól, hogy jelen van a félelem, még ki kell állni, és nem szabad megengedni, hogy pár heteroszexuális szimpatizáns vonuljon fel a melegek helyett. A tavalyi és tavalyelőtti esetek miatt sokan mondják, hogy idén szünetet kéne tartani és nem kéne felvonulni, mert nő az agresszivitás és az intolerancia. De Zsolt azt mondja, ha a melegek mindig meg akarnak felelni a többségnek, akkor soha semmilyen reformot nem fognak tudni végrehajtani. Ilyen tekintetben a melegügy hasonló bármely vallás reformtörekvéseihez. Nem megoldás az, hogy otthon maradnak „a négy fal között”, és tagadják, hogy melegek.

Élettársi kapcsolat
Április 20-án a parlament elfogadta a törvény mododítást, mely szerint azonos nemű párok anyakönyvezető előtt bejegyezett élettársi kapcsolatot létesíthetnek. Eddig is létezett bejegyeztetés nélküli élettársi viszony két férfi vagy két nő között, ami biztosította az egyik fél halálakor az özvegyi nyugdíjat a társa számára, valamint azt, hogy ha az együttélés ideje alatt a lakásbérlő meghal, a vele együtt élő személyt ne lehessen kitenni a lakásból. A nyilvántartott élettársi viszony annyiban különbözik a nem nyilvántartottól, hogy ha érvénybe lép, homoszexuális kapcsolatban is érvényes az apaság vélelme. Az apaság vélelme a hetero pároknál azt jelenti, hogy ha a nő a férfival való együttélése alatt teherbe esik, a törvény automatikusan azt feltételezi, hogy az az apa, akivel a nő együtt élt a fogantatás pillanatában. Továbbá törvénybe iktatás esetén, ha a pár egyik felét baleset éri és olyan mértékben sérül, hogy cselekvésképtelenné válik, élettársa kérhet információt a betegről és rendelkezhet róla. Így ez a törvény majdnem minden tekintetben a házassággal azonos jogokat ad, csupán két terület kivétel: a névviselés és az örökbefogadás.

Örökbefogadás
Magyarországon jelenleg azonos nemű pár nem fogadhat örökbe gyereket, egyedülálló meleg viszont igen. Nincs meghatározva, hogy vizsgálni kell a szülők szexuális érdeklődését, de tiltva sincs, hogy ezen az alapon ne lehetne elutasítani kérelmeket. Az a kevés kutatás, ami az Egyesült Államokban készült, ahol a kilencvenes évek eleje óta örökbe fogadhatnak azonos nemű párok gyerekeket, azt mutatják, hogy nincs különbség a hetero és a homoszexuális párok által nevelt gyerekek személyiségfejlődése közt.

Munkahelyi erőszak
Fontos, a melegeket segítő törvény az anti-diszkriminációs törvény, amely kifejezetten tiltja a szexuális érdeklődés és identitás alapján történő diszkriminációt. Azonban ennek a törvénynek az áthágására is számos példát ismerünk. Kuszing Gábor elmesélte annak a leszbikus hölgynek az esetét, akit a munkahelyén a kollégája gyanúsított meg azzal, hogy egy internetes társkeresőn női partnert keres. A hirdetésről nem lehetett bizonyítani, hogy a fent említett hölgy adta fel, és ő is tagadta ezt, vagyis senki sem tudta róla biztosan, hogy leszbikus. A rosszindulatú kolléga lejárató kampányt indított ellene, próbálta rossz hírbe hozni, majd a végső lépés az volt, amikor nekilökte a hölgyet egy asztalnak - ekkor döntött úgy a sértett, hogy otthagyja a munkahelyét.

Nincs bajom a melegekkel, de...
Az így kezdődő mondat nem a toleranciáról szól. Amikor elhangzik a „de”, a beszélő feltételeket szab, ami már diszkrimináció. Néhány lehetséges befejezése a mondatnak:

…a melegfelvonulás provokáció.
A minden évben megrendezett melegfesztivál és az ehhez kapcsolódó melegfelvonulás valójában emlékrendezvény az 1969. június 27-én, a New York-i Christopher Streeten lévő Stonewall melegbárban tartott rendőrségi razziát követő lázadás emlékére a világ számos városában. A rendezvénysorozatnak a karneválszerű felvonulás az egyik eleme. A Stonewall bárban transzvesztiták voltak a sértettek, és mivel nekik állít emléket az esemény, kellék a karneváli ruha is.

…ne előttem csinálják.
A heteroszexuális párok a melegek előtt csinálják: jegygyűrűt hordanak, kiteszik a munkahelyen párjuk fotóját, az utcán kézen fogva mennek, ünneplik a szexualitásukat, kérkednek vele. Heterofelvonulás is van, csak azt esküvői menetnek hívják.

…ne másszanak rám.
Nem másznak rád, legikább félreértésről van szó, ami legrosszabb esetben egy kellemetlen emlék kéne, hogy legyen.

Forrás: MOHA

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek