Sokkoló ikerinvázió

Hétszáz ikerpárt csodálhatott meg az, aki a minap ellátogatott a tizedik országos ikertalálkozóra Szigethalomra. Érdekes megfigyelés, hogy az afrikai Nigéria büszkélkedhet a legtöbb párossal: itt minden 22. szülésre esik egy kettes iker. Világszinten minden 6400. szüléskor bújik ki három kicsi fej, és minden 512 ezredik szüléskor négy.

ÉletstílusHegedûs Ádám2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.

Kép: Iker találkozó fesztivál Szihet halom rendezvény gyerekek nyalókázó kisfiúk fogszúvasodás édesség Fotó: Habik Csaba 2009 07 25

Sokkoló ikerinvázió
Iker találkozó fesztivál Szihet halom rendezvény gyerekek nyalókázó kisfiúk fogszúvasodás édesség Fotó: Habik Csaba 2009 07 25

Nemzetközivé dagadt a Csepel-szigeti ikertalálkozó, ugyanis idén már Svédországból, Lengyelországból, Németországból és a szomszédos országokból is érkeztek testvérpárok. A rendezvény tiszteletére az ikrek többsége szakasztott egyforma megjelenéssel (ruházattal, hajviselettel) sokkolta a szájtáti nagyérdeműt. Holott a hétköznapokban – saját bevallásuk szerint legalább gimnazista koruktól – inkább arra törekszenek, hogy különbözzenek egymástól.
A 23 éves esztergomi Zoli és Peti még az egyetemre is együtt járt, de aztán szétváltak útjaik, és más-más cégnél helyezkedtek el informatikusként. Elnézőek azokkal az ismerőseikkel szemben, akik még ma sem tudják megkülönböztetni őket. Egy esetben viszont nem ismernek pardont: a barátnőiknek semmilyen körülmények között nem néznék el a tévesztést...

Két ember, egy eset – röviden így foglalhatnánk össze dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László történetét. A Semmelweis Egyetem két fiatal orvosa: egypetéjű ikerpár. Nemcsak az arcuk hasonlít a megszólalásig egymásra, hanem az életcéljuk is. Ugyanis évek óta a saját házuk táján vizsgálódnak: több száz pár részvételével többféle ikerkutatást folytattak már. Kutatták például a „halálos négyes” (az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség) kialakulásának örökletes, illetve környezeti tényezőit. Jelenleg az érelmeszesedést és annak szövődményeit próbálják feltárni egy- és kétpetéjű, 18 év feletti ikreken. Ez utóbbi vizsgálatról a BBC is dokumentumfilmet forgat.

Hogy az ikrek világa más, azt magunk is sejtettük. De ez orvostudományi szempontból azért bír óriási jelentőséggel, mert szoros öszszefüggésben van a „hétköznapi” emberek világával is:
– Az ikervizsgálatoknak van egy olyan fontos tulajdonságuk, amelyet más kutatásokkal nem lehet helyettesíteni – magyarázza Tárnoki Ádám. – Az egy-, illetve kétpetéjű ikrek vizsgálatával meg lehet határozni, hogy egy betegségnek vagy egy tulajdonságnak mekkora a genetikai és a környezeti háttere.
A kutató ikerpár a jövőben Olaszországban és az Egyesült Államokban is megfordul majd. A tengerentúlon a twinsburgi ikerfesztiválon évente egyszer több ezer ikerpár gyűlik össze, és minden alkalommal megválasztják a világ leghasonlóbb ikerpárját. Az USA „leghasonlóbbja” két szőke hölgy, Camille és Kennerly Diebold, akik hárfaművészek és az amerikai elnöki családnak évente koncerteznek.

Kattintson bármelyik fotóra és megnyílik képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek