Amikor a hűségesek hűtlenkednek (3.)

Mira Kirshenbaum arra biztatja a kettős kapcsolat csapdájában vergődő embert, hogy igenis van jó választás. Mint mondja, a viszonyok egyik fajtája sem határozhatja meg egyértelműen, hogy a szerető mellett kellene dönteni. Hűség, remény, félelem, bűntudat, vágy – mind ott küzdenek egy ködös helyen, ahol az érintett nem lát követendő lábnyomot maga előtt.

ÉletstílusBalázs Éva2009. 08. 01. szombat2009. 08. 01.
Amikor a hűségesek hűtlenkednek (3.)

Le a szemellenzővel! Miénk lehet minden tudás és ész, mégis van valami a szerelemben, ami megtéveszti az érzékeket és becsapja a józan ítélőképességet. Olyanok vagyunk, mint az éhes diétázó, aki besétál a pékségbe. A pszichiáter egy jellemző példát említ:

„Sam (46) sikeres vállalkozó volt. Eljött hozzám és a feleségéről, Mandyről panaszkodott. Elhagyta magát, miután megszülte a gyerekeket. Zsémbes lett, unalmas. Sam találkozott egy nővel, Candyvel, akibe szerelmes lett. Candy volt minden, ami Mandy nem: gyönyörű és szexi. Sam a problémák mélyén találta magát, mert volt három közös gyereke Mandyvel, és mert tudta, hogy ha elválnának, minden vagyonából kiforgatná. Hogy segítsek neki rendbe tenni a dolgokat, először is Mandyvel találkoztam. Láttam nyomait annak, amiről Sam beszélt, és elég paprikás kedvében volt, amire meg is volt minden oka, ha arra gondolok, mennyire semmibe vette őt Sam. De alapjában véve minden rendben volt vele.

Aztán eljött a nap, mikor Candyvel kellett találkoznom. El sem tudják képzelni, hogy meglepődtem, amikor besétált az irodámba Mandy. De nem! Candy volt az! Candy, akit egy cukorfalatnak képzeltem, mintha szakasztott mása lett volna Mandynek. Mandy, Candy, nem láttam a különbséget. És egyáltalán nem tűnt kedvesebbnek, édesebbnek, okosabbnak, érdekesebbnek, mint Mandy. Mintha Sam egy narancsot cserélt volna egy másik narancsra.
Samnak nem volt radarja. Sok időbe és munkába telt együtt, mire végre belátta, hogy az egész életét egy olyan nőért akarta kockára tenni, aki gyakorlatilag ugyanolyan, mint a felesége.

Elképesztő, milyen vakok tudunk lenni néha.”
A „vak” szó használata talán helytelen. Inkább a radarunkban van a hiba. Ha az embernek nincs radarja, azt hiszi, tudja, mi történik vele, pedig nem. Sam is égre-földre esküdözött, hogy Candy teljesen más, mint Mandy.
Mennyire éhes az ember? Érzelmi radarunkat addig nem lehet finomítani, amíg meg vagyunk győződve arról, hogy az tökéletes. Erről persze a viszonyba csöppent ember nem tehet. Az a sok érzelem, amely benne kavarog, tönkreteszi a radarját. Vegyünk egy hasonlatot. Bizonyára mindnyájan jól tudjuk, melyek az egészséges ételek. De ha nagyon éhesek vagyunk, bármit finomnak találunk. Ilyenkor eszünk olyasmit is, amit aztán később megbánunk.
Hasonló hiányérzet zavarja meg az érzelmi radarunkat, ha a szerelemre kerül a sor. Hiszen ki vagyunk éhezve rá. Bizonyos szempontból ez a legkínzóbb éhség mind közül. Gondoljunk csak arra a sok problémára, katasztrófára, amelyet az emberek okoznak csak azért, mert szerelemre éhesek.

Nem feltétlenül kell az ő példájukat követni. Az a cél, mondja Mira Kirshenbaum, hogy az érintettek megtalálják az utat az igaz szerelemhez. És itt jön a képbe az érzelmi radar. Vagyis arról van szó, hogy a kettős kapcsolatban élők jól ismerik-e a másik két embert. Csakhogy az egyik alapvető radarpusztító probléma éppenséggel a viszonyból fakad. Nyersen fogalmazva: van valami a viszonyokban, amitől a házastárs rosszabbnak tűnik, mint amilyen, a szerető pedig jobbnak. Aki ezt megérti, jelentős lépést tesz afelé, hogy fejlessze a radarját.

Sam példáját véve ez a következőképp működik:
Megosztja Mandyvel az életét. Bármilyen jól megértik egymást, a hétköznapok megviselik a kapcsolatukat. A felelősség súlya folyamatosan kettejükre nehezedik, nő a feszültség, egymásra támadnak, és legrosszabb énjüket mutatják. A rutin kilopja a romantikát és a szórakoztatót a kapcsolatukból.

Candy, a szerető valóságos megmentőnek tűnik, aki kiszabadítja Samet a taposómalomból. Az együtt töltött alkalmakkal rátalálnak a szabadság hatalmas szappanbuborékára, amely felnagyítja a kettejük közötti vonzalmat.
Hogy közelebb kerüljön a jó döntéshez, Samnek el kellett képzelnie az elképzelhetetlent: a szeretőjével házas, az összes napi rutint vele kell megosztania. Eközben viszonya van a mostani házastársával, közösen élvezik a viszonnyal járó romantikát, örömet. Az összehasonlítás végül felnyitotta Sam szemét, olyasmit látott meg, ami közelebb vitte őt a megoldáshoz.

Mira Kirschenbaum: Amikor a hűségesek hűtlenkednek. Geopen Könyvkiadó.

Ezek is érdekelhetnek