Erős, mint Tarzan

– Az a baj az edzőtermekkel, hogy messze vannak, ezért inkább el sem megyek, nincs nekem ennyi időm, meg drágák, meg sokan vannak bennük, meg sose szabad épp az a gép, ami nekem kell… Aztán az erősödés szép lassan elmarad. Van megoldás? Persze: „Eddz a saját testsúlyoddal!” – vallja Pavel Tsatsouline, a Meztelen harcos című könyv szerzője.

ÉletstílusHardi Judit2009. 08. 23. vasárnap2009. 08. 23.
Erős, mint Tarzan

A könyvbemutatón – micsoda meglepetés! – jóval több volt a kíváncsi férfi, mint a nő. Először nem is értettem – mióta szeretnek a pasik ennyire olvasni? –, aztán gyorsan leesik a tantusz. A könyv mottója – „Az erő legyen veled!” (s ki ne akarna ifjú padavan leni?) – szerint tehát csak a saját testsúlyoddal dolgozva, pillanatokon belül erősebb lehetsz – igen csábító ajánlat.

Hogy miért is jobb így erősödni, mint bonyolult gépek, nehéz vasak segítségével? A válasz egyszerű: mert mindig kéznél van, s mert a gyakorlatok nehézségét tetszés szerint lehet variálni, saját erőnlétünkhöz képest. „Az a gyakorlat erősít, amiből maximum ötöt végzünk el” – állítja a szerző. „Minden ezen felül végzett gyakorlat már izomnövelés, testépítés. Sokan összetévesztik a nagy izomtömeget az erővel. A kettő nem ugyanaz. Ahogyan egy amerikai mondás tartja: Úgy néz ki, mint Tarzan, de olyan erős, mint Jane. Lehet valaki erős hatalmas muszklik nélkül is, csak el kell sajátítania a megfelelő technikát.”

„Gyakori hiba például, hogy viszonylag könnyű súlyokat emelgetünk sokáig. Lehet, hogy izmosabb lesz tőle az ember, de erősebb nem. Az erő egyben ügyesség is.” Nos, az egykori szovjet különleges haderő testedzés oktatója bebizonyította, hogy nem csak a levegőbe beszél. Ha a hallgatóságnak nem volt kérdése, önkénteseket hívott ki, vagy – ahogyan ő mondta – orosz módon áldozatot választott, hogy rajtuk mutassa be módszerét. Az „áldozatok” néhány egyszerű gyakorlattal – de ügyelve a helyes mozdulatokra – pár perc alatt megtapasztalhatták a változást: erősebbnek érezték magukat!

Pavel Tsatsouline: A meztelen harcos. Jaffa Kiadó, 2009.

Ezek is érdekelhetnek