Költséghatékony válság?

A jelen gazdasági helyzethez az emberek ritkán társítanak pozitív dolgokat, pedig – mint a régi mondás tartja – „a szükség nagy úr”. Ami ebben az esetben a családokat hozta összébb.

ÉletstílusSzabad Föld Online2009. 08. 24. hétfő2009. 08. 24.
Költséghatékony válság?

Egy friss kutatás – melyet az Oxford University és a YouGov készített – eredményei szerint a válság hatására egyre több brit család választja az otthoni étkezéseket, hogy ezzel is csökkentsék kiadásaikat. A válaszadók mintegy ötven százaléka mondta ugyanis, hogy a korábban megszokottnál kevesebbet járnak étterembe, hogy a családi költségvetést szinten tudják tartani.

Ha pedig már otthon eszik a család, akkor a megkérdezettek 67 százaléka állította, hogy hetente legalább három alkalommal együtt is étkeznek, sőt a válaszadók mintegyl fele esetében ez mindennapos jelenség. A családok életében az esti étkezés az, amelyet a legnagyobb arányban együtt fogyasztanak el. Ötből négy szülő mondta ugyanis azt, hogy gyermekeik a vacsorát legalább az egyik, de gyakran mindkét szülő társaságában költik el.

A gyakoribbá váló otthoni étkezés a családtagok által együtt töltött idő mennyiségére is érezhető hatással van. Hatból egy válaszadó szerint ugyanis az utóbbi időben jelentősen megnőtt az az idő, amelyet egymás társaságában töltenek.

A felmérés során megkérdezettek közel 60 százaléka mondta, hogy az elmúlt fél-egy évben gyakrabban vásárolt félkész, előre fagyasztott ételeket, mert véleménye szerint ezek kifizetődőbbek. Mindemellett a válaszadó szülők negyede a spórolási szándék jegyében igyekszik elérni, hogy a család tagjai ugyanazt egyék, továbbá 36 százalékuk jobban odafigyel arra, hogy az elkészített étel ne vesszen kárba.

A kutatók szerint a kulturált étkezési szokásokra vonatkozó értékítéletek is változóban vannak. A megkérdezettek 95 százaléka úgy véli, számít, hogyan viselkednek a családtagok az ebédlő asztal mellett, azonban ez sok esetben egy eléggé laza hozzáállást takar, hiszen mintegy 40 százalékuk tartja csak udvariatlannak az asztal mellett elhangzó disznó vicceket, vagy a testi, biológiai funkciókra vonatkozó megjegyzéseket.

A kulturált étkezés kérdéskörébe tartozik a tévénézés is étkezés közben, melyre a válaszadók mintegy kétharmada azt felelte, hogy továbbra is az asztal mellett étkezik, de csak tízből négy ember véli úgy, hogy ki kell kapcsolni a tévét, amíg a család eszik, s csaknem ugyanannyian vannak, akik az ebédet, vacsorát a televízió előtt ülve fogyasztják el.

Forrás: ELTE-TáTK

Ezek is érdekelhetnek