Rákkeltő a napozás és a szoláriumozás!

Sokkolhatja a hír a napimádókat és a bronzbarna testszín kedvelőit: a szakemberek a napozást és a szoláriumozást is a összefüggésbe hozták a bőrrák kialakulásával!

ÉletstílusBalogh Mária2009. 08. 05. szerda2009. 08. 05.
Rákkeltő a napozás és a szoláriumozás!

A perzselő napsütés és a rendkívül erős UVB-sugárzás – a legrizikósabb a 11-16 óra közötti időszak – az elmúlt hetekben jelentős mértékben veszélyeztette a fehérbőrűeket, az anyajegyeseket, s azokat, akik nem használtak legalább 20-as faktorú fényvédő napozót. Az Egészségügyi Világszervezet rákkutató hivatala pedig a minap a legerősebb rákkeltő kategóriába sorolta a szoláriumot is – ide eddig a cigaretta és az azbeszt tartozott.

A szoláriumokat 1992-ben még csak „valószínűleg rákkeltőnek” minősítették, de a folyamatos kutatások és a szoláriumozás következtében szaporodó bőrrákos megbetegedések bizonyossá tették, hogy az ultraibolya sugárzás rákkeltő hatása többszöröse a természetes napozás okozta megbetegedés lehetőségének. Vincent Cagliana, az IARC (International Agency for Research on Cancer = Nemzetközi Rákkutatási Intézet) kutatóorvosa azt is bebizonyította, hogy a rendszeres és mértéktelen szoláriumozás a bőrrák mellett a szemek súlyos kórságát is előidézheti. Figyelem: a 30 év alattiaknál elkezdett szoláriumozás 75 százalékkal emeli a későbbi bőrrák kialakulását!

Németországban a szoláriumok nem fogadhatnak 18 éven aluliakat, s a mesterséges barnító szalonokkal szembeni szankciókra készülnek Angliában is. Ausztráliában – ahol a tengerpartokon amúgy is veszélyesen magas a természetes UV- sugárzás szintje – két esztendeje vezettek be hasonló tilalmat. Bejárta a világsajtót az ausztrál Clara Oliver tragikus esete. A lány már 19 évesen a szolárium-szalonok rendszeres látogatója volt, s 26 éves korában hunyt el bőrrákban.

Az erősebb szoláriumok „napoztató” fénycsövei akár 3-4 perc alatt is képesek olyan nagy mennyiségű sugárzással bombázni a bőrt, amely adagot a természetes napon egy esztendő alatt kapna meg a bőrünk.

Ma már léteznek olyan önbarnító kozmetikumok, krémek, testpermetek, amelyek veszély nélkül alkalmazhatóak. Kellemes barna színt kölcsönöznek bőrünknek, ha rendeltetésszerűen használjuk őket. Hasonló hatást lehet elérni a béta-karotin vitamin tabletta fogyasztásával – drogériákban, gyógyszertárakban kapható –, ami ráadásul a haj, a köröm és a bőr épségét is karban tartja.

Ezek is érdekelhetnek