Egy hónap alatt: mínusz 8 kg!

Ha valakinek jelentős túlsúlya van, olyan távolinak érzi a sikeres fogyókúra végét, hogy inkább bele sem kezd. Így pedig a kilók egyre csak gyarapodnak, a sikertelenség érzése pedig fokozódik.

ÉletstílusMérei Kata2009. 05. 20. szerda2009. 05. 20.
Egy hónap alatt: mínusz 8 kg!

Ilyenkor szükség van egy tervre. Egy nagyon alaposan kidolgozott, ám nem drasztikus tervre, amelynek segítségével megváltoztathatja az életét, bár nem kell elviselhetetlenül radikális lépéseket tennie a súlycsökkenés érdekében. Az alábbi módszer 10 kiló feletti súlyfeleslegnél igazán hatásos, hiszen nélkülözi a villámkúrák gyors súlycsökkenését, stabilitást, rendszerességet biztosít. A program viszonylag hosszú, kis lépésekkel vezeti rá a diétázót a helyes útra.

Az első hét
Az első hét tulajdonképpen az előző héten kezdődik. A diéta kezdete előtti napon fogjon papírt és tollat, majd szépen tervezze meg másnapi, csökkentett kalóriatartalmú menüjét. Ehhez a későbbiekben útmutatást fog találni. Napi 4-5 étkezést tervezzen. Ha szükséges, készítse elő már otthon az ételt, ha házon kívül, munkahelyen ebédel, írja fel, mit találhat a környéki étkezdékben, büfékben, ami beleillik a diétájába. Ezt a programot egyébként minden egyes napon beiktathatja addig, míg a diétás étkezés rendszerré nem válik. Egy alaposan kidolgozott terv sokat segíthet az étrend betartásában, és kisebb esélyt ad az esetleges kilengésekhez.

Az első hét programja, hogy egyre több sétát iktasson be a mindennapjaiba. Ez lehet egy buszmegállónyi út, lehet liftezés helyett lépcsőzés, de sétálhat esténként a ház körül is. A munkahelyén sétáljon egyet ebédidőben. A lényeg, hogy mindennap mozogjon. Ha van kedve, fitneszterembe is elmehet, de ha csak egy napi könnyű sétával kezdi, az is tökéletes.
Vegye elő a listát, amelyet azokról a dolgokról készített, amelyekről nehéz lesz lemondania. Minden hétre iktasson be egy kis bűnözést ezek közül a dolgok közül. Ha például nem szívesen mond le a szénsavas üdítőkről, akkor tervezze meg, hogy a vasárnapi ebédhez megiszik egy nagy pohár üdítőt. Vagy desszertként fogyasszon el egyet a kedvenc édességéből. A bűnözés azonban heti egy, nem napi egy alkalomra szól!

Ha már felkészítette lelkét és testét is a diétára, lassan rátérhet a konkrét dolgokra. Ne higgye, hogy az elmúlt néhány nap elvesztegetett idő volt. Ha most rááll a mérlegre, máris éreznie kell valamilyen változást. Hiszen a kisebb étrendi változtatások, a rendszeres séta, a folyamatos táplálékkontroll biztosan hatásos volt. De ha még nincs jel, akkor se keseredjen el. A lényeg csak most jön. Amikor bevásárolni indul, ügyeljen az összetevőkre.

Pékáru
Mostantól mondjon nemet a fehér lisztre. Kizárólag olyan pékterméket válasszon, amely teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült. A barna, magvas kenyerek is jók lehetnek, de ezekbe gyakran sima fehér búzalisztet kevernek, amely ront az összhatáson. Nézze át az összetevők listáját!

Tejtermék
Csak félzsíros vagy teljesen zsírszegény terméket vegyen. Ez vonatkozik tejre, tejfölre, túróra, joghurtra, sajtra is.

Felvágott
Ha muszáj, egyen felvágottakat, de jobb, ha kerüli őket. Túl sósak, túl sok tartósítószert tartalmaznak. Inkább vegyen egy fél kiló sovány sonkát, és ezt egye felvágott helyett vagy csak zsírszegény felvágottakat tegyen a kosarába.

Hús
Tulajdonképpen a kacsa-, liba- és marhahúson kívül bármit fogyaszthat, ami nem túl zsíros.

Gyümölcsök, zöldségek
Mindenfélét, minden mennyiségben. A kompótokkal, befőttekkel azonban legyen óvatos, ezek többnyire rengeteg cukrot tartalmaznak. Olyat válasszon, amely kifejezetten diabetikus, édesítőszerrel készült vagy cukrozatlan lében ázik.

Édességek
Nos, ezekre nem lesz gondja a vásárlásnál. Hetente egyszer bűnözhet, nem többször.

Étrend
Az étrend lényege egyszerű. Minden egyes étkezésnek legalább a felét zöldségnek vagy gyümölcsnek kell kitennie. Ez különösen a főétkezésekre igaz. A tízórai és az uzsonna közül az egyik mindig csak gyümölcs legyen. Ebbe az étrendbe sok minden belefér, akár egy szelet pizza is, feltéve, ha a feltét kizárólag zöldségekből áll. A sok zöldség és gyümölcs nem csak a fogyást fogja segíteni. Serkenti az emésztést, könnyebben távozik a sok felgyülemlett víz és méreg-anyag a szervezetből, vagyis gördülékenyebben működnek az anyagcsere- és a méregtelenítési folyamatok. Ezenkívül természetesen rengeteg vitamin és ásványi anyag kerül a szervezetbe, amelyek erősítik az immunrendszert.

Az első lépések
1. Az elkövetkező héten válasszon ki három napot, és azokon a napokon írjon fel mindent, amit evett. Ezzel az a cél, hogy fény derüljön a rossz étkezési szokásokra.

2. Kezdjen el gondolkodni, vajon milyen lesz diétázni, mi lesz benne a legnehezebb, miről mond le a legfájóbb szívvel, lesz-e alkalma edzeni.

3. Írja össze, mikor, milyen sportokra lenne ideje és energiája. A mozgás fontos szerepet fog játszani a kúrában, akkor is, ha mindössze heti két-háromszori sétáról van szó.

Számolja a kalóriákat!
A diéta megszabott kalóriamennyiséget engedélyez egy-egy napra. Ez kb. 1400-1600 kalória, de jó minőségű alapanyagokból. Az alábbiak szerint tervezze a napi étkezéseket: reggelire 300-350 kcal, tízóraira kb. 100 kcal, ebédre 500-600 kcal, uzsonnára kb. 100 kcal, vacsorára 400-500 kcal.

Ügyeljen az adagok méretére. Csak fél adagot egyen mindenből. Például, ha szendvicset fogyaszt, ne két szelet kenyeret borítson egymásra. Fogyasszon csak egyet, és azt pakolja meg minden földi jóval. Vagy egy szeletet vágjon ketté, és azt borítsa össze. A levest ne mélytányérból, hanem kisebb csészéből igya. A főételekhez ne a nagy lapostányérokat válassza, hanem a lapos süteményestányért. Étteremben, büfében mindenből kicsi vagy féladagot rendeljen.

Forrás: Diéta és Fitnesz magazin

A Diéta és Fitnesz magazin májusi számában egyhetes mintaétrendet és étrendtippeket is talál, amelynek segítségével fogyókúrája még sikeresebb lehet!

Ezek is érdekelhetnek