Japán gasztronómia

A távol-keletiek szokásai, mint mindenben, az étkezésben és az ételek elkészítési módjában is eltérőek az európai népekétől. De az évszázados hagyományok mellett megjelentek Japánban az Európából érkező főzési módszerek és alapanyagok is.

ÉletstílusKovács Réka2008. 11. 04. kedd2008. 11. 04.
Japán gasztronómia

A XVI.-XVII. században az e világtájra érkező holland és portugál kereskedők magukkal hozták az európai fűszereket, zöldségeket és gyümölcsöket, s ezen kívül megismertették a japánokat az olajban sütés technikájával. Az évszázadok során változtak a húsevési szokások is, s míg a VIII. században elfogadott volt, addig a Buddhizmus elterjedésével tiltottá vált. Manapság megjelenik a japán konyhában a marha- és csirkehús, de inkább kedvelik a friss zöldségek, gyümölcsök, rizs, hal, rák, polip, kagyló és tengeri moszat fogyasztását. Szeretik ezeket nyersen enni – ilyen többek között a szusi –, de szívesen készítenek wokban húsokat, tésztákat. Ami talán furcsának tűnhet: alapvető élelmiszerük, a rizs, sokáig ismeretlen volt számukra. Amikor a középkorban az éhínség miatt átvándoroltak Kínába, sok minden más mellett megismerték a rizst is.
A japánoknál a legfontosabb étkezés a vacsora, ezt követi a reggeli, majd az ebéd. A reggeli fontos része a napnak, ezért mindig szakítanak rá időt. Ilyenkor rizst és jellegzetes japán levest, a miso-t fogyasztják. Ehhez esznek savanyúságokat, sült vagy szárított halat, párolt zöldségeket vagy tojásrántottát. A felvágottakat egyáltalán nem ismerik. Az ebéd valamilyen tészta- vagy rizsétel, de nem szentelnek rá annyi időt, mint a vacsorára. Este a feleség megvárja a munkából hazatérő férjét, és csak ezután kerül az asztalra a sok kis tálkában szervírozott vacsora. Nem ismerik az elő- és a főétel fogalmát, náluk minden egyszerre kerül az asztalra, és abból lehet szemezgetni. Színes porcelán-, fa- vagy műanyag tálkákban tálalják a levest, a tésztát, a halat, a húst és természetesen a rizst. Vacsora előtt szakét isznak, ami valójában egy felmelegített rizsbor, 15-20%-os alkoholtartalommal.
Nagyon ügyelnek a terítésre, a tálalásra, a zöldségek egyenlő hosszúságára, a tányérok megfelelően elrendezésére.
A japán halpiacok sokszínűségéből adódik a tenger gyümölcseinek változatos felhasználása. A legkedveltebbek a lazac, a rák, a polip, a csiga, a kagyló és a moszat. A rizs és a tészta mellett ezeket használják az ételek készítéséhez. A japán konyha alapelemei közé tartozik a szója, amit nyersen, szósz és sajt formájában is használnak, sőt a pürésített változatából készül a miso leves. A szójaszósz a szusievés egyik alapeleme, ebbe mártogatják falatonként a szusikat. A wasabi, vagyis a zöld torma, frissen reszelve a legcsípősebb, de hozzánk már leginkább tubusos vagy por formában jut el. A gyömbér, más néven shoga – hajszálvékony szeletekre vágva, ecetben tárolják – két szusifalat között semlegesíti a szájban az ízeket.

A cikket bővebben az Extra Finomságok 2008/5. számában olvashatja.

Ezek is érdekelhetnek