Környezetbarát buszokat gyárt Debrecen

A világon egyedülálló elektromos hajtáslánccal szerelt autóbuszok fejlesztését, gyártását tervezik Debrecenben. Tíz év alatt tízmilliárd forintba kerül a beruházás.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
Környezetbarát buszokat gyárt Debrecen

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Kossa György, a beruházó Inter Tan-Ker Zrt. vezérigazgatója már aláírták a szándéknyilatkozatot - olvasható az altenergia.hu-n. A debreceni autóbuszos tömegközlekedést a Debreceni Közlekedési Zrt.-vel közös konzorciumban végző Inter Tan-Ker az elmúlt években olyan elektromos hajtásláncot - motort, akkumulátort és elektromos vezérlőegységeket - fejlesztett ki, amelyet a következő generációs elektromos közösségi közlekedés alkalmazni fog - mondta Kossa György.

Szavai szerint az első elektromos midibuszok már októberben megjelennek Debrecen utcáin, de két év múlva már helyben is gyártják őket - tette hozzá. Ismertetése szerint addig különböző hazai helyszíneken több száz, különböző karosszériával szerelt elektromos meghajtású busz is elkészülhet a hazai mellett külföldi megrendelésre. Debreceni gyártócsarnokukat a Határ úti ipari parkban, öt hektáros területen építik fel, s a buszgyártás első ütemében 100-150 munkahelyet teremtenek, amit a megrendelések növekedésével folyamatosan növelnek.

Kossa György elmondta azt is, hogy az új típusú buszok 20-25-30 százalékkal kerülhetnek többe, mint a hagyományos autóbuszok, de élettartamuk lényegesen - 50-100 százalékkal - hosszabb, és káros anyagot nem bocsátanak ki. A lítium-ion akkumulátorral szerelt buszok egy töltéssel 60-100 kilométert tudnak megtenni, azaz ki tudnak tölteni egy üzemidőt a városi tömegközlekedésben. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere hangoztatta: Debrecen örömmel vesz részt olyan törekvésekben, amelyek a magyarországi buszgyártás fellendítését szolgálják.

Ezek is érdekelhetnek