Kínát legyőzte a szél

Olyan gyorsan növekszik Kínában a szélerőművek által előállított energiamennyiség, hogy az elektromos hálózat szinte képtelen hasznosítani az egészet, így nagy része veszendőbe megy.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 08. 12. szerda2009. 08. 12.
Kínát legyőzte a szél

- Az országban termelt szélenergia mennyisége rendkívül gyorsan nő, ám az áramhálózat fejlődése messze elmarad től  - idézte az MTI Teng Hujt (Deng Hui), egy Pekingtől északra fekvő, mintegy 200 darab, egyenként 80 méter magas turbinát üzemeltető szélfarm vezérigazgatóját.

Néhány év alatt, 2008 végére, az ázsiai országban 12,2 gigawattra nőtt a szélerőművek által előállított energia mennyisége, s a kormány számításai szerint a rohamléptekkel fejlődő iparág 2020-ra már 30 gigawattnyi szélenergiát is képes lesz kitermelni. A Globális Szélenergia Tanács (GWEC) adatai szerint a világon ma körülbelül 121 gigawatt szélenergiát állítanak elő, az elsőszámú kitermelők között az Egyesült Államok, Németország, Spanyolország valamint Kína van.

Mivel Kínában az energiaszolgáltatás mintegy 80 százalékát az olcsó, ám szennyező szénenergia adja, a kormány a megújuló energiaforrások növekvő használatát tűzte ki célul az elkövetkezendő évekre. "Már nem arról van szó, hogy az emberek csak beszélgetnek a szélenergiáról, mint egy lehetséges jövőbeli irányvonalról. Ez már létező út számos kínai vállalat számára" - mondta Jang Aj-lun (Yang Ailun), a kínai Greenpeace éghajlat és energia kampányának vezetője.

A 2020-ra tervezett 30 gigawattnyi szélenergia a kormány véleménye szerint az azt követő években elérheti a 100 gigawattot is, mivel az elmúlt négy év mindegyikében mintegy megkétszereződött az előállított energiamennyiség. Ez annak is köszönhető, hogy a vállalatok szinte versengenek azért, hogy teljesíthessék a megújuló energiaforrások fokozott használatára vonatkozó kormányzati előírásokat.

Ezek is érdekelhetnek