EURO-levelek

A közelgő európai uniós csatlakozás több száz kérdést vet fel a mezőgazdaság szabályozásával kapcsolatban. A gazdálkodók felkészülését segítendő e kérdésekből és a válaszokból közlünk hétről hétre egy csokorra valót. (A válaszok megfogalmazásában segítséget nyújtottak a Magyar Agrárkamara szakemberei.)

EURO-LEVELEK2004. 06. 11. péntek2004. 06. 11.
EURO-levelek


Hogyan ellenőrzik konkrétan a tej minőségét a nagy-, illetve kisüzemekben, és milyen szankciók vannak a nem extra tej értékesítése esetén? (Ugyanis a tej minősége a beszállítás után derül ki.)
A nyerstej minőségi követelményeire és minőségvizsgálatára vonatkozóan megjelent a nyers tej, a hőkezelt tej és a tej alapú termékek előállításának, forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 1/2003. (I. 8.) számú FVM-ESzCsM együttes rendelet, mely megfelel az EU kapcsolódó előírásainak, így az eljárásrendre vonatkozóan ez a jogszabály irányadónak tekinthető.
A jelenlegi tejkvótánk alacsonyabb, mint az Európai Unióba történő belépéskor, a többletet levezetni nem tudjuk, mi lesz akkor a jövőben?
A terméktöbbletek piacról történő kivonását szolgálja az Európai Unióban az intervenciós rendszer.
{p}A tejnél a - tejbolton keresztüli - tejkvótához hogyan lehet hozzájutni? Az így értékesített tejet hogyan fogják minősíteni, van-e a termelőnek ezzel kapcsolatos teendője?
A tejkvótát az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. (2100 Gödöllő, Pf. 258.) kezeli.
Tejkvótavásárlásra mikor és meddig lesz lehetőség?
A kvótavásárlás lehetősége most van napirenden (2003. november), a pályázati felhívás az FVM, MA honlapjain megtalálható.
Külföldi állampolgár vehet-e kvótát Magyarországon?
A kvótavásárlás lehetősége most van napirenden (2003. november), de végleges rendelet még nem jelent meg. Elvileg vehet, jelenleg nincsen erre vonatkozó tiltás.
Kistermelők értékesíthetnek-e háztól tejet az Európai Unióban?
Igen, értékesíthetnek, de csak ha van erre jogosító tejkvótájuk, és csak extra minőségű tejet és abból készült túrót, tejfölt értékesíthetnek.
Ha van a termelőnek tejkvótája, akkor a húshasznú tehén borjú által ki nem szopott teje értékesíthető-e 120.000 liter erejéig?
Amennyiben az egyéb feltételeknek (higiéniai) eleget tesz, akkor igen. Minden egyes tagország saját hatáskörében dönthet arról, hogy a szarvasmarhatartó gazdák közül vagy azok jogosultak az anyatehén-támogatásra, akiknek a rendelkezésre álló éves tejkvótájuk nem haladja meg a 120 000 kg-ot, vagy csak azok, akik az adott évben egyáltalán nem értékesítenek tejet feldolgozónak. Az a tagország, amelyik előbbit választja - szintén saját hatáskörben - a 120 000 kg-os mennyiségi határtól eltérhet. A feltételrendszerről a Termékpálya Bizottságok fognak előterjesztést készíteni.
Tejbegyűjtő állomások bezárását követően ki veszi át a kisebb mennyiségű extra tejet?
A termelőnek kell az értékesítési lehetőségeket felkutatnia vagy megteremtenie. Ehhez ma is kaphatnak támogatást (tejszövetkezet létesítése).
Ha egy telepen belül van a hús- és tejhasznú állomány, akkor jár-e kedvezmény, illetve támogatás?
Igen, jár a támogatás, az érvényben lévő előírásoknak megfelelően és azokat betartva. Az egyszerűsített rendszerben 2004-től a húsmarhára, 2005-től várhatóan a tejre is.
15-20 tehénnel rendelkező gazda megállja-e a helyét az Európai Unióban?
A gazdálkodótól függ; amennyiben a minőségi előírásoknak megfelel, gazdaságosan képes termelni és vannak piaci lehetőségei, akkor igen.

Ezek is érdekelhetnek