Műtrágya nélkül?

Úgy tűnik, a magyar növénytermesztés nem kis hányada ismét visszalép legalább fél évszázadot az időben. A gabonafélék ára zuhant, az olyan alapvető termelési eszközé pedig, mint a műtrágya, duplázódott. Így aztán az ősszel az őszi búza és árpa sok helyen tápanyag nélkül került a magágyba.

Európai agrárhírek2009. 01. 15. csütörtök2009. 01. 15.
Műtrágya nélkül?

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy búzából a szokásos 1,1 millió hektárnál 8-10 százalékkal kisebb területet vetettek be a gazdálkodók. A háttérben az értékesítési lehetőségek látványos romlása húzódik meg. A kisebb terület és a befektetések mérséklése miatt fennáll a veszélye, hogy újból külterjes irányba mozdul a magyar gabonagazdaság.
A fentiekkel összhangban van a francia gabonastratégiai kutatóintézet elmúlt húsz év terméshozamai alapján készített előrejelzése. Eszerint az Európai Unióban a tavalyi kiemelkedő termést az idén mintegy hatszázalékos csökkenés követheti. A búzatermés várhatóan öt, az árpa négy, a kukorica pedig hét százalékkal eshet vissza. Nálunk a „kukoricafronton” egyelőre nagyon rossz a helyzet, mert a gazdálkodóknak az önköltséget sem fedező, csupán tonnánkénti 18-22 ezer forintos árral kell szembesülniük napjainkban. Nagy kérdés, hogy a tengeri vetésének idejére, áprilisra jobb kedvre derülnek-e a termelők.

Ezek is érdekelhetnek