Ritmusok - érzések

Johnny Cash Juventus Mix Hat Beyoncé Gisella Knowles

FiatalokBorzák Tibor2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Ritmusok - érzések


Emlék
Féltve őrzöm Johnny Cash dedikált lemezét és fényképét, ez utóbbit akkor kaptam tőle mind a kettőt, amikor a nyolcvanas években Budapesten járt. A country műfaj, illetve a könnyűzene egyik legnagyobb alakja szívesen beszélgetett az újságírókkal, nem játszotta meg magát, holott egy sikeres életművel a háta mögött megtehette volna. Igen, egy igazi sztár így viselkedik! Akkoriban nemigen vetődött rá reflektorfény, nem sokkal utána viszont szenzációs visszatérésben volt része, a rockmuzsika valamennyi nagyságával dolgozott, hogy csak a U2 Bonóját, vagy Nick Cave nevét említsem. Aztán az ezredfordulón háromrészes, összegzésnek is beillő lemezsorozatot készített a szerelem, a bűn és a hit témaköréből. Vadonatúj stúdióalbuma után piacra dobták válogatásalbumait is, kiadták börtönkoncertjeit, hetvenedik születésnapjára pedig egy ehhez illő emlékidézést. Johnny Cash tavalyi halálával végleg befejeződött páratlan karrierje. De felvételei révén még mindig köztünk van. Újra kapható például a The Essential Johnny Cash című dupla korongja, melyen 36 felvétel íveli át az 1955 és 1993 közötti időszakot. Most megjelent, Life című kiadványán is a legemlékezetesebb country-dalai sorakoznak, csakhogy ez az anyag a tematikus életmű negyedik darabja - az életről.

Hat
Az elmúlt öt év egyik legnagyobb hazai popzenei dobása Kovács Nagyember László nevéhez főződik. Az általa fémjelzett Juventus Mix minden egyes darabja az adott időszak magyar slágereit gyűjti egy csokorba, természetesen jól összemixelve. A legújabb, immár hatodik albumon is jócskán van hallgatnivaló. A Dance House Mix és a Popmix elnevezésű két tematikus blokk közreműködői gárdája igen változatos a Skylandtól a Desperadón át Auth Csilláig. Az aktuális kedvencek után következik egy visszatekintés, a Retromix, melyben egyebek mellett feltűnik az UFO, Mr. Rick, a Hip Hop Boyz, az Ámokfutók, a Happy Gang, a Soho Party, Alexa, az FLM már-már elfelejtett nótája. A Juventus Mix Hat a sorozat történetében egyedülálló, az eddigiek közül ez tartalmazza a legtöbb dalt, összesen hatvanhatot.

Koncert
A szexi énekesnő egészen fiatalon kezdte. Beyoncé Gisella Knowles még nem volt tízéves, amikor bekerült egy kórusba. Attól kezdve gyorsan pörögtek az események: lemezszerződés, lemez, listavezető slágerek és szólókarrier. És Beyoncé alig múlt húszéves... A Destiny's Child nevű - három tehetséges lányból álló - trióval is figyelemre méltó dolgokat művelt, majd mindanynyian saját utat választottak. Beyoncé vitte a legtöbbre. Bemutatkozó korongjából több mint hatmillió példány kelt el, az idei Grammy-díjkiosztón öt kategóriában találták a legjobbnak. Az énekesnő a szóban forgó, Dangerously In Love című album anyagával koncertútra indult, a legendás londoni Wembley-stadionban megtartott buliját rögzítették is, amely most DVD-re került. A műsorban 14 dal hallható-nézhető látványos show keretében, meglepetésként pedig egy egyveleg a Destiny's Child időszakához kötődő slágerekből. Az egyórányi multimédiás öszszeállításban kulisszatitkok, nyilatkozatok és egyéb zenei csemegék szerepelnek. A DVD-hez csatolt CD-re hat felvétel került, Beyoncé három megaslágerének remixe, illetve három vadonatúj szerzemény.

Ezek is érdekelhetnek