Egri bikavérek és szakácscsillagok

Nyolcadszor tartották meg Egerben a szőlészek és borászok védőszentje, Szent Donát névnapján az Egri bikavér ünnepét. A háromnapos gasztronómiai és borfesztivál keretében a Dobó téren vert sátrat a város 15 neves étterme, ahol az ínyenc fogások mellé 26 zsűrizett és díjazott vörös nedűt kínáltaka borvidék termelői.

Fiatalok2004. 07. 16. péntek2004. 07. 16.
Egri bikavérek és szakácscsillagok


Igazi népünnepély, közös családi program a sokszínű kavalkád, amely számos gyermekes famíliát, helybelit és osztrák, német, japán turistát is ide vonz. Jól bevált ötlet, hogy bor- és ételérmekért kóstolhatnak a vendégek. A zsetonokat több kassza árulja. A kiadós, ám kisadagos étkek ára 900 forint, míg egy deci Egri Bikavér - minőségétől függően - egy, két, három érmébe, vagyis annyiszor 150 forintba kerül. A választást előre nyomtatott, igényes és ingyenes programfüzet, a név szerint felsorolt vendéglők és pincészetek részletes étel- és italválasztéka könnyíti meg.
Élvezet nézni a fűszeres, mustáros pácokban sistergő húsokat szimatoló, jóízűen evő, borospohárral a kézben sétáló tömeget. Ismeretlenek koccintanak egymás egészségére, a falatozók megdicsérik a szakács főztjét. Ennyi barátságos, mosolygós arcot nemigen látni együtt.
- A vörösborban pácolt, roston sütött szűzérméket gazdag ragu teszi teljessé - Somodi Péter, a Hotel Korona konyhafőnöke szívesen beavat receptje titkaiba. - Az apróra vágott füstölt tarja, vargányagomba, kaliforniai paprika, gyöngyhagyma csodás ízharmóniában olvad össze. A köret nagyanyáink egyik hagyományos fogása, a szalvétagombóc.
{p}A Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola diákjai kipirult arccal, lelkesen emelik le az edények tetejét. Finoman illatozó vaddisznógerinc kínálja magát erdei gombával, aszalt szilvás burgonyakörettel.
- Igényes, aprólékos munkával elkészíthető fogásokat választottunk, szeretjük a kihívásokat - Korózs József a szakmai tantárgyakat, többek között az ételkészítést oktatja növendékeinek. Sátruk mélyén ül Makláry Áron tüzér hadnagy páncélos figurája. Vidám gyerekhad incselkedik a várvédő vitézzel, aki korhű szöveggel indokolja ittlétét: "Az ostromból fáradtan ide lőn betértem, Két kupa veresbort rögvest bevedeltem. Bendőmet megtőtik ízes Szent Lőrinc-i étkek, Biz mondom én néktek, kihagyni ezt vétek. Szabadság, vigasság - ez kell a népnek."
A Ködmön csárda körül mindig nagy a tömeg. Ínycsiklandó illatok között főséfjük, Bajzáth Attila a nézelődők előtt szorgosan süti, sőt vasalja a forró rostlapon erre az alkalomra komponált kínálatát.
{p}- A szalonnacsíkokkal megtűzdelt bélszínt rozmaringos olajban pácoltam meg. Annak, aki teljesen átsülve szereti, régi szenes vasalóval felülről is megpirítom. Mellé sült libamáj jár rozmaringos-fodormentás főtt burgonyával és bikavérmártással. A Kutyahegyi pincészet 2000-es évjáratú egri bikavére teszi teljessé az ínycsiklandó ízösszeállítást.
- Megéri itt ilyen bonyolult és drága alapanyagú ételkölteményeket készíteni?
- Mi hétköznap is kínálunk kuriózumszámba menő étkeket, főként szarvasgombás fogásokat a Szépasszonyvölgyi csárdánkban. Igen fontos, hogy Egernek ezen a rengeteg látogatót vonzó nyári borünnepén kitegyünk magunkért.

Gombasztrapacska,az Egri Korona Borház receptje szerint
Hozzávalók: 40 dkg friss gomba, 2-3 cikk fokhagyma, 30 dkg liszt, 1 tojás, 20 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 15 dkg húsos szalonna, só.
A földarabolt gombát a liszttel, a tojással, a pépesre zúzott fokhagymával és a sóval összekeverjük úgy, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Lobogó forró, sós vízben kifőzzük galuskaszaggatón átszaggatva. Összekeverjük a juhtúróval és a tejföllel. A felkockázott szalonnát kisütjük, és a pörcöt ráhintjük a kész tészta tetejére. Ha ezután pár percig sütőben pirítjuk, még finomabbá tehetjük a pompás ételt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek