Jubiláló diákszervezet

Négy évvel ezelőtt a Pest Megyei Diákönkormányzatok Hálózata az évi rendes közgyűlésén új nevet választott. Ám célja, célközönsége és tevékenységi köre nem változott, tagsága pedig folyamatosan bővül.

FiatalokLang Anna2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
Jubiláló diákszervezet

A Pest Megyei Diákönkormányzatok Hálózata (PMDH) 2000 szeptemberében a névváltoztatás mellett döntött, ugyanis a szervezet már régen nem csupán Pest megyei szintű és hatókörű. Így lett a neve Magyarországi Diákönkormányzatok Egyesülete (MODE).
Az egyesület az idén háromnapos tábor keretében ünnepelte a tizedik születésnapját. A táborba elsősorban azokat a régi tagokat hívták meg, akik már nem középiskolások, és így nem vesznek részt aktívan a szervezet életében, hacsak előadóként nem.
A PMDH 1994-ben alakult meg. A szervezet célja az iskolai demokrácia fejlesztése, a diákok állampolgári és közéletben való tevékenységének ösztönzése, érdekképviselete volt. Szolgáltatásai minden általános és középiskola, az itt működő diákönkormányzatok, városi diáktanácsok, ifjúsági irodák számára hasznosak lehetnek. Két fő programja van. Az egyik az évente megrendezésre kerülő, négyrészes, negyvennyolc órás diákönkormányzati képzés. A másik a nyári felkészítő tábor, ez egy kicsit lazább, egyhetes összejövetel, ahol a munkán kívül a szórakozásra is kellő idő jut. Sok barátság és szerelem szövődött már (és remélhetőleg fog is még) ezeken a "nyaralásokon".
A PMDH 1999-óta kiemelten közhasznú besorolást nyert, és fent említett programjait tagdíjakból, juttatásokból fedezi, így pénzbe kerülnek. De mivel a vezetők közül sokan maguk is diákok (felsőiskolások), ügyelnek arra, hogy ne csillagászati összegeket kelljen kifizetniük a szülőknek vagy az iskolának.
A MODE - alapszabálya értelmében - a tagiskoláknak kedvezményes áron nyújtja szolgáltatásait. Ezek közé tartozik a fent említetteken kívül a házirend véleményezése, az iskolai képzés, a telefonos és e-mailes tanácsadás, illetve az esetleges jogi képviselet is.

Ezek is érdekelhetnek