Kárpát-medencei randevú

A Fradi-pályán nagy sikerrel rendezték meg a határainkon túl élő gyerekek futballbajnokságát.

Fiatalok2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Kárpát-medencei randevú


Szebb jövőt - dörren rám egy emberke a Fradi-pályánál, és rögvest invitál, hogy írjam alá a Trianonban elcsatolt területeken lakó magyarok kettős állampolgárságának kérvényét. Kétségtelenül jó helyen lobbizik: odabent a Kárpát-medencei bajnokság döntője zajlik, felvidéki, vajdasági, erdélyi és kárpátaljai (12-16 éves) magyar gyerekekkel, aki ide kijön, az alighanem azonnal aláírja a papirost.
{p}A szebb jövő viszont váratlanul gyorsan érkezik, hiszen másfél perccel később megállapíthatom: a szotyi jóval olcsóbb a megszokottnál. Jól megpakolva ülök fel a lelátóra, ahol már vagy háromszázan szurkolgatnak a fiataloknak. A szabadkaiak egész arzenállal érkeztek, hatalmas transzparensekre írták, hogy kikért is szorítanak.
A nézők többsége szülő, de vannak kint olyanok is, aki életükben először vannak focimeccsen, inkább csak a külföldön élő magyarok iránti szolidaritásból jöttek ki. Mögöttem két idősebb hölgy beszélget.
- Ha a bíró egyszer a sípjába fúj, akkor időt kér - halljuk a kissé meghökkentő szabálymagyarázatot. - Nagyon aranyosak ezek a gyerekek, főleg az a kicsi. Rúgjál bele nagyot, fiacskám!
"Fiacskám" próbál nagyot rúgni, de hátrányban van a zöldben játszó zentaiakkal szemben. Tán két évvel is fiatalabb náluk, ránézésre 13 esztendős lehet, így a zöld mezesek állandó veszélyben tartják a szabadkai kaput. A kékek ötpercenként gólt kapnának, ám az a szerencséjük, hogy néhányszor ki tudják rúgni a kerítésen túlra a labdát, így mire az visszakerül, lemegy a félidő fele.
{p}- Én is a kékeknek szurkolok - áll rögvest a gyengébb mellé a másik asszonyság, de mit sem ér a  lelkesítés, a másik fél rúgja a gólokat. A zöld nyolcas például gyorsabb, mint Dombi Tibor, tíz méteren tízenötöt ver az ellenre, de hiába viszi állandóan egyedül a kapusra, háromból kétszer az nyeri a párbajt. Harmadikra megvan a gól, a magassági és erőfölényben lévő zentaiak egy pillanatnyi esélyt sem adnak Szabadkának.
A pálya szélén Kű Lajos, az utolsó magyar Európa-bajnoki gól szerzője büszkén nézi a mérkőzést. Már ha nézheti, mert többször is interjút kell adnia, hiszen érkeztek tévések is szép számmal. Kű Lajos a főszervező, az ő ötlete nyomán sikerült megrendezni az összmagyar focibajnokságot, amelyen kétszázötven csapat indult. Elképesztően tehetséges gyerekeket lehetett látni ezeken a találkozókon, nem kizárt, hogy lesz olyan ifjú srác, akit valamelyik élvonalbeli magyar klub is megkeres. A bíró igazán rúghatna már egy gólt oda is - hallatszik az újabb észrevétel, de hiába, felborul a pálya, a szabadkaiak csak a hősies védekezésre koncentrálnak. Rövidesen minden eldől, már néggyel vezetnek a nagyobbak. Ne bánkódj. Lehet, hogy kikapnak, de legalább jól érzik itt magukat ezek a srácok. Végtére is otthon vannak.Ebben maradnak.
Ahogy hazafelé megyek, a kijáratnál látom, ahogy a szebb jövőt kínáló ember szélesen mosolyog. Újabb kuncsaftot fogott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek