Az örökifjú Fenyő Miki

Több mint ötszáz dal, többtucatnyi nagylemez, több mint hatmillió eladott korong, arany- és platinaalbumok sora, egy állami kitüntetés és egy díszpolgári cím. Röviden ennyi Fenyő Miklós pályafutásának összegzése.

FiatalokTörök Ferenc2004. 08. 27. péntek2004. 08. 27.
Az örökifjú Fenyő Miki


Májusban jelent meg legújabb CD-je, a Mister Rock and Roll, amely rövidesen az aranyalbumok sorába léphet. Akik ismerik, tudják: megszállott, szenvedélyes, elhivatott képviselője a rocknak, s talán ezért is tartják sokan a rock and roll hazai királyának. És nem is járnak messze az igazságtól.
- Miért épp Mister Rock and Roll lett az album címe?
- Ez egy vallomás, amelyből kiderül, miként kísértett meg a rock érzése. Ahogy gyerekfejjel először hallottam rock and rollt, úgy éreztem, ki van jelölve az utam. Szinte azonnal engedtem ennek a csábításnak, ennek az érzésnek úgy, mint ahogy egy szépasszony biztató jelzésének sem lehet ellenállni.
- Mi az, amit a rock and rollnak köszönhetsz?
- Mindent. Azt, hogy fiatalnak érzem magam, hogy a közönség szeret, a szabad gondolkodást, a rock ugyanis maga a fiatalság. Olyan szabadságot adó érzés, amely leváltotta a tanulmányi értesítőt, és a tehetséget helyezte eléje. Nincs megkötöttség, megszüntette a korlátokat, csak az őszinte, tiszta gondolat létezik.
- A közelmúltban két elismerés is ért. Megkaptad a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét, és a XIII. kerület díszpolgára lettél. Mit jelentenek ezek neked?
- Azt, hogy az emberek, a közönség szeret. Ez nagyon fontos. Némi elégtétel a műfajnak és egy kicsit nekem is.
- Tudod-e, hogy a közönség és a szakma hová helyez?
- Nagyképűség nélkül mondom: nem érdekel a szakma véleménye, fanyalgása. Az egy szűk kör, egy sajátos zsűri, amelyet nem az igazi értékítélet vezérel a véleményalkotásban, hanem a féltékenység. Számomra pedig csak egyetlen értékítélet létezik, a közönségé. Hogy eddig eljutottam, valószínű azt jelenti, hiteles voltam. Mindig, minden időben a feladat érdekelt és annak hiteles megvalósítása.
{p}
- Nem megkeseredettség ez? Azért kérdezem, mert pályád során több tehetséget is felfedeztél, egyengetted útjaikat, ám szinte valamennyiből válás lett.
- Ma már egyik sem bánt, egyik miatt sem szomorkodom. Sajnos a tehetség nem jár együtt a tisztességgel. Szerencsére a féltékenység nem része az életemnek, és ezért könnyedén lépek túl bizonyos helyzeteken. Persze ez nem azt jelenti, hogy el is felejtem...
- Szerinted a közönség melyik Fenyő Miklóst szereti jobban? Azt, amelyik a Hungáriában játszott, vagy a szólistát? Nem bántad meg, hogy a szólókarriert választottad?
- Egyáltalán nem. A zenekarban történő alkotás sok pluszt adott, sokat tanultam, tapasztaltam, de úgy érzem, azt a formációt kinőttem. Mint szólista, több oldalról nyilatkozhatok meg, és ez kihívás, folyamatos inspiráció számomra még ma is.
- Szólókarriered újabb állomása a margit-szigeti koncert lesz augusztus 28-án. Miben különbözik a mostani buli a korábbiaktól?
- Arra büszke vagyok, hogy nekem volt először rockkoncertem a margitszigeti színpadon, és a kezdetektől - ez lesz a nyolcadik - valamennyi telt házas volt. Az idei válogatás vagy inkább merítés eddigi alkotásaimból, így akár nevezhetjük életműkoncertnek is. A két és fél órás programban sok kedvelt dal hangzik majd el, a két vendégem pedig Gönczi Gábor és Hajós András lesz, akik szintén Fenyő-dalokat énekelnek.
- Két és fél órás koncert elég embert próbáló fizikailag és hangtanilag is. Hogy bírod energiával?
- Mint mondtam, a rock fiatalít, ennyi az egész. Talán még annyi: az embernek szeretni kell, amit csinál...
- Köztudott, hogy az egyik legsportszeretőbb zenész vagy. Fiatalosságodban a rockon kívül a sportnak milyen szerepe van?
- Mindkettő fontos. Egyikből erőt merítek a másikba. A zenét rajongással szeretem, a sport üdítő mánia, amely jótékony energiát szabadít fel a lelkemben. A zene elkülönít mindentől, szinte áldott állapotba emel, amely valósággal átjárja a lelkedet. A sport azonosulás a küzdéssel, a teljesítménnyel, a versenyszellemmel. De a zenében már nem akarok senkivel sem versengeni. Csak magammal, a közönség kegyeiért...

Ezek is érdekelhetnek