Rendőr hajkurássza a korisokat

Az úgynevezett "agresszív görkorcsolya" utcai sport. Ha valaki erre az akrobatikus sportágra adja a fejét, magától értetődően nem tripla szaltókkal kezd, hanem kicsike, biztos padkákkal - mint például egy kőből épített lépcső alsó foka. Innen jön Szegeden az a vád, hogy a görkorisok szétverik a várost.

FiatalokTanács Gábor2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Rendőr hajkurássza a korisokat


A koris különféle trükköket mutat be, amelyeket verseny esetén pontoznak. A trükköket két nagy csoportra lehet osztani: a csúszásra, amikor a versenyző valamilyen korláton vagy padkán csúszik végig, illetve az ugrások, szaltók és forgások csoportjára.
Volt egyszer Szegeden egy hosszú kőpadka, valahol a panelházak tövében, odaszoktak rá a görkorcsolyások: azon gyakorolták a korláton csúszós trükköket. A lakók - attól félve, hogy a fiatalok összekarcolják vagy eltörik a drágalátos padkát - kifüggesztettek rá egy táblát: "Görkorcsolyázás, gördeszkázás, kerékpározás, labdajáték és más rongálás szigorúan tilos." A táblát azonban elvitték. Ezért a lakók lyukakat fúrtak a padka oldalába, és fémkapcsokat csavaroztak rá, hogy ne lehessen rajta csúszkálni. A kapcsokat egy éjjel valaki eltávolította. Ekkor betelt a pohár: a helybeliek hoztak egy brutális fűrészt, és ék alakú bemélyedéseket vágtak a kőbe.
- Látod a korcsolya talpát? - kérdezi Sparrow, az országos bajnokság harmadik helyezettje, és felém fordítja a görgőket. - Ez a sín, amely a kereket támasztja, műanyag. A cipő talpa gumi. A kerék szintén gumi. Gumival nem lehet szétverni se márványt, se másfajta követ, se fémet. Minket meg állandóan hajkurásznak.
- Különösen az a vörös, szeplős rendőr - teszi hozzá Boki méla utálattal -, az a legroszszabb fajtából való.
- A haverom akkorát esett, hogy majd' ottmaradt - tromfol Kiscipi. - Odamegy két nyugdíjas, és nem azt mondják: élsz-e még, hanem: húzzál innen, vagy hívjuk a rendőrt...
A volt újszegedi Vidámpark területén van egy pálya, amelyen gyakorolhatnak a BMX-esek meg a korisok, itt találkozunk a sportág kedvelőivel. Tulajdonképpen örülnek, hogy legalább ekkora helyet szorított nekik a város, bár ez nem jelenti azt, hogy ne akarnának máshová is menni.
- Ha csak itt koriznánk, az olyan volna, mintha más a retyón mindig ugyanazt az egy darab újságot olvasná. Persze másodszor még talál benne apró betűs részeket, amelyeken elsőre átsiklott, de aztán egy hét után már kívülről fújja az egészet - magyarázza Stav, miért nem férnek meg ezen a kicentizett területen.
{p}
Javarészt gimnazisták állnak körül, de vannak tehetséges fiatalok - értsd: tizenkét évesek - és nagy öregek is, akiket álmélkodva emlegetnek a jelenlevők. Béla nevének említése például már-már vallásos tiszteletet vált ki:
- A mi Bélánk! - mondják. - Feleakkora, mint mi, és kétszer akkora korlátot megugrik.
Csodálatukat már csak azért is érdemes figyelembe venni, mert Sparrow épp az előbb ugrott egy kackiás szaltót valamelyik állvány igénybevételével, és a feje csak húsz centivel hibázta el a padlót. Ettől függetlenül tovább lelkesedik Brian Argonért, aki az USA-ban versenyez, és 1180-at ugrik - bármit is jelentsen ez, valószínűleg életveszélyes.
- Na jó, de Brian Argon elmebeteg - szól Boki. A többiek helyeselnek, ami csak annyit jelent, hogy az említett koris adott esetben nemcsak a lábát hajlandó eltörni egy szép ugrásért, hanem a nyakát is. Valamelyik tizenhat éves már megosztotta velem a titkát, hogy a karja hatszor tört el. A bordáiról nem kérdeztem.
- Batkát egy versenyen elütötte egy autó - legendázik Sparrow. - A vezető rögtön hátratolatott, és ijedtében elütött még egy biciklist is. Ráadásul a kocsi be is horpadt. - De Batka nem horpadt be... - teszi hozzá Boki.
A magyar versenyzők persze hátrányban vannak a külföldiekkel szemben, bármilyen merészek legyenek is: nincs hely gyakorolni, télen pedig el kell menni Pestig egy fedett pályáért. No és szponzorból sincs sok: olykor egy-egy sportszerüzlet vállalkozik a támogatásra, ami nagyjából kimerül egy pár korcsolyában évente. Egy jobb görkorcsolya ötvenezer forintnál kezdődik, és egy versenyző fél év alatt elnyűvi. Ebből is látszik: ezek az eszközök puhábbak a betonnál.
Ez persze nem zavarja a várost abban, hogy saját kőfelületeit farigcsálja össze - mint a Somogyi könyvtár előtti kőpadot -, hogy elűzze a görkoris tábort. Annak bolondjai meg árgus szemekkel járkálnak szerteszét az utcán: hol mutatkozik egy használható korlát?
- Itt vannak ezek a huligánok, szemetelnek, káromkodnak - krákogja Szmörre nyugdíjashangot imitálva. Gondoljon az extrém görkorcsolyáról ki-ki, amit akar. De itt üldögél velem szemben a magyar országos első és harmadik, és ha gyakorolni akarnak, előbb ki kell cselezniük a vörös, szeplős rendőrt, és még akkor sem ússzák meg. Jelenleg a szegediek úgy tekintenek a kérdésre, hogy inkább szétverik az árvízi emlékművet, de ne csúszkáljon rajta senki.

Ezek is érdekelhetnek