Dédi talpig bordóban

Az elmúlt hónapokban annyit írtunk már a magyar labdarúgásról, gondjairól és örömeiről (persze inkább gondjairól), hogy ellátogattunk egy jóval fejlettebb futballkultúrájú országba, hadd lám, ott miként működik ez.

FiatalokKun Zoltán2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Dédi talpig bordóban


Lássuk tehát, hogy az Olaszhonban meccsre igyekvő magyarnak mivel kell számolnia. Például Bolognában. Nemcsak szép város, erős focicsapattal is rendelkezik. Ott jártunkkor éppen a Milant fogadják a piros-kékek, és talán fölösleges hangsúlyozni, hogy az egész térség annak rendje-módja szerint megőrül. Kis kóválygás után irány a stadion, ahol már három órával a kezdés előtt gyülekezni kezdenek a szurkolók: a többség természetesen a pénztáraknál.
- Kell jegy? Harminc a kanyarba - igyekszik már jóval a stadion előtt ránk tukmálni portékáját az első jegyüzér, mivel azonnal felméri, hogy külföldiek vagyunk. Nem élünk a csekély 7500 forintos lehetőséggel, inkább beállunk a sorba. Vagy ezren előttünk, gondoljuk, a kezdésre tán beesünk. Ehelyett öt perc alatt a kasszához jutunk, merthogy elterjed a hír, hogy a kanyarba elfogyott minden jegy, és az emberek nyolcvan százaléka bosszankodva hazaindul. Azt eddig is tudtuk, hogy az olaszok többsége a hangulat miatt a kapu mögötti lelátót kedveli, de akkor is furcsa ez a nagy elvándorlási kedv. Persze rögvest kiderül az oka is: míg a kanyarba 20 euró a beugró, addig a tribünre 40 és 60, és ez bizony arrafelé is sok. Választhatunk, hogy tíz-, avagy tizenötezer forintért megyünk meccsre - bölcsen az előbbi mellett döntünk, irány a stadion. Tízméterenként sál- és zászlóárusok Milan- és Bologna-ereklyékkel, de ezeket most mellőzzük, inkább azt bámuljuk meg, milyen békésen sétálgatnak egymás mellett a két csapat szurkolói. (Összesen két rendőr vigyázza a nyugalmat.) A beléptetés sima, motozás semmi, a táskában akár egy torpedót is bevihetnénk, a nyugdíjas jegyszedők nem nagyon foglalkoznak velünk. 
A két tábor barátkozásának semmi jele, végig egymást szidják olyan hévvel, hogy bármely újpesti vagy fradista is tanulhatna tőlük... Van azért némi pirotechnika is, meg záporoznak a nagyon kedvelt hanggránátok, amelyek akkorát pukkannak, hogy majd összedől a stadion. Főként úgy, hogy körben, - a pálya és a lelátó között - az ultrák átugrálását meggátolandó, jó két méter széles, három méter mély, szöges kerítéssel övezett harckocsiárkot vájtak ki, és az abba hulló megapetárdák csak felerősítik az égzengést.
A mérkőzés vége felé lő két gólt a Milan, örvend az ötezer piros-fekete, és örvend a tribünre elszórtan jutó néhány száz vendégszurkoló is. Egyikük például odamegy a hatalmas plexihez, és beleköt a Bologna-táborba. Egymaga. Ez hülye, mondjuk, de hiába ütik-verik szíjjal és botokkal, a plexi megvédi, és még ő ad egy tockost az egyik hazainak. Aztán átugrik a tankcsapdán, beint a komplett bolognai seregletnek, nyugodtan tűri, ahogy három méterről megdobálják egy nagyobb sörgyár féléves készletével, besétál a pályára, és közli a biztonságiakkal, hogy ezek a csúnya fanatikusok a vérére szomjaznak. Magyarországon ilyenkor a biztonsági emberek akkurátusan elpáholnák - itt szépen átkísérik a Milan-drukkerekhez. Ez is egyfajta szemlélet.
Kifelé behúzzuk a nyakunkat, hogy akkor itt majd csak kiirtja egymást a két had, ám a helyzet ugyanaz, mint két órával korábban: rendőrök nélkül is mosolyogva sétálgató Bologna- és Milan-szurkolók, áraikat gyorsan felemelő sálárusok (az egyetlen változás, hogy a jegyüzérek eltűntek).
{p} 
Az első osztályú meccsen túl vagyunk, nézzük a második vonalat!
Torino-Genova találkozó a Stadio Delle Alpiban. A kanyarba 15 euró a jegy, most kipróbáljuk, hogy onnan milyen meccset nézni. Egy órával a kezdés előtt már bent vagyunk a hatvanezres stadionban. A körítés olyan, mintha idehaza lennénk: tán háromszázan üldögélnek a székeken. Sebaj, most legalább nem kell sorba állni a kóláért. Hoztunk persze mi magunkkal, de itt már komolyabb a motozás: mindent és mindenkit átvizsgálnak, a félliteres palackot csak úgy lehet bevinni, ha előtte lecsavarjuk és eldobjuk a kupakját. Világos, így nem lehet vele senkit hókon dobni, ugyanakkor már a táskába sem túl szerencsés visszatenni.
Na nem mintha bárkinek is hajigálós gondolatai lennének. A nép azért elkezd gyűlni, jönnek vagy négyezren Genovából is, és a két tábor között most tényleg nagy a haverság. A futópályán vagy harminc torinói és genovai ölelkezik, óriási zászlóikkal korzóznak odalent, miközben a kanyarban székelő társaik nagy egyetértésben szidják a két városi riválist, a Juventust és a Sampdoriát. Az ultrák közben vécépapírt osztogatnak, konfetti gyanánt azt kell majd a levegőbe dobni; és lám, a csapatok köszöntésekor száll is vagy háromezer tekercs. Az utóbb bevetett görögtüzek lángra lobbantják a papírhalmot (legalább a tűzoltók sem unatkoznak). Végül csak összejövünk vagy húszezren, a hangulat szenzációs, a meccs jó, a Toro győz, mellettünk talpig bordóba öltözött dédnagymama hálálkodik, hogy itt lehetett. Táskájából kivillan egy tekercs vécépapír, ő eltette keservesebb időkre.
Ahogy Torino után Milánóban nézelődünk, feltűnik: a rengeteg Milan- és Inter-kellék mellett mindenhol kapni Palermo-mezeket is. Naná, az olaszoknál most a szicíliai újonc a sztár: a hazai meccsekre már nem lehet jegyet kapni, valamennyit felvásárolták a bérletesek, és több tízezernyi fogy a rózsaszín-fekete trikókból és sálakból is. Rövid gondolkodás után nemet mondunk a mezre: ebben a rózsaszínben kicsit furcsán néznének ránk odahaza...
Másnap szerda, a cél Verona, de nem megyünk meccsre, a Chievo-Udinese nem annyira vonzó. Inkább a tévében várunk valami jó focit. Este fél kilenc, kezdődik a forduló, az egyik adó a pályákra kapcsol, és mutatja a bemelegítő játékosokat. Aztán mutatja a szögletzászlót, mutatja a közönséget, mutatja az eget, végül mutatja a riportert. Csak magukat a meccseket nem mutatja - mint megtudjuk, a közvetítési jogokat egy fizetős csatorna vette meg, így a többi tévé csak a körítést adhatja.
Veronából már hazafelé vesszük az irányt, hiszen kíváncsiak vagyunk, hogy az öt nap alatt a hazai fociban miről is maradtunk le.
Mint kiderül, semmiről.
Csak két edzőváltás történt.

Ezek is érdekelhetnek