Dominó-prodzsekt

Lerágtam a körmömet: vajon összejön-e a világrekord? És igen: meglett! Egy milliók által figyelt magyar műsorban egy magyar műsorvezetőnek sikerült viszonylag értelmes mondatokba foglalva egy óra húsz perc alatt negyvenszer kiejtenie azt a szót, hogy "prodzsekt".

FiatalokBalázs Gusztáv2004. 11. 19. péntek2004. 11. 19.
Dominó-prodzsekt


Az illető hölgy - a televízióban Lilu néven emlegetik - bizonyára pontosan tudja, hogy az angol szónak van megfelelő magyar fordítása (például tervezet vagy, kissé tágabban értelmezve, feladat), de ez őt láthatóan nem zavarta. A prodzsekt az prodzsekt.
Talán ennyiből is kitalálták, az RTL Klub szombat esti "Domino Day" című közvetítéséről beszélünk most. Maga a produkció külföldön zajlik, és lényege, hogy néhány ország csapata - külön-külön, de összességében mégis együtt - több millió dominóból heteken át megszállottként építget egy hatalmas rendszert, amelyet élő adásban borítanak össze. Ennek (a feldőlő lapocskák számának) van világrekordja is. A rafinált megoldások révén látványos képek rajzolódnak ki előttünk, azokat billenő, elhajló, lengő szerkezetek teszik izgalmasabbá - szóval nagyon érdekes lehetne, ha látnánk az egészet, de nem: nekünk jobbára Lilu hangja, a reklámokat felkonferáló Zoltán mosolya és a helyszínre kiküldött Vanda ostoba kérdései jutnak. Utóbbi azt kérdezte az egyik, idegességében szinte minden ízében remegő magyar szereplőtől, akinek időre, élő adásban kellett egy folytatáshoz nélkülözhetetlen szakaszt megépítenie: "Izgultál?"
A dominórakosgatás, majd -borogatás sokunk szórakozása volt annak idején. A most képernyőre vitt grandiózus ötlet is ügyes, csak budapesti stúdióbevágások meg tízperces reklámblokkok, de pláne az ízléstelen valóságshow-kban alaposan elhasználódott Lilu nélkül kéne közvetíteni.
Mikor lesz megint a dominó? - kérdezte tőlem akkor este, a végtelennek tűnő reklámfolyamot nehezen tűrve a négyéves fiam. Talán majd jövőre - gondoltam én, de inkább nem mondtam neki semmit. Csak megsimogattam a fejét: az én hibám volt, hogy bekapcsoltam a tévét.

Ezek is érdekelhetnek