Ritmusok - érzések

E heti szereplőink: Tóth Veronika, Horváth károly és Maksa Zoltán.

FiatalokBorzák Tibor2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Ritmusok - érzések


Vera
Nagy várakozás előzte meg a Megasztár győztese, Tóth Veronika bemutatkozó lemezét. Érdemes volt rá várni, ugyanis a megasztárosok első kézzel fogható (és füllel hallható) produkciói közül az övé a legátgondoltabb és legkiforrottabb. Az Ébren álmodom című korongon mindössze tíz dal sorakozik, de ez is épp elég ahhoz, hogy hiteles képet fessen a fiatal énekesnő lelkivilágáról és zenei ízléséről. A siker kulcsa László Attila Liszt-díjas zeneszerző-gitáros kezében volt, ő pedig remekül végzi a rábízott feladatokat (elég csak Cserháti Zsuzsa bravúros visszatérését említenünk, melyben nagy szerepet játszott). És bizony, Vera megörökölte a tragikus sorsú művésznő képletes hagyatékát, azt a stílust, amit csak istenáldotta tehetséggel és aranytorokkal lehet művelni. A lemez hangulata már az első pillanatban Cserhátira emlékeztet, de szerencsére az alkotók nem estek abba a csapdába, hogy nosztalgiashow-t csináljanak belőle. Nincsenek feldolgozások, nincsenek kölcsönkért nóták. Egy kivételével mindegyik vadonatúj, Tóth Verának írt szerzemény. A Mintha minden másképp volna, a megasztáros baráttal, Mujahid Zoltánnal készült duett az egyik legjobban sikerült dal. (Sony Music/Rózsa Records/Columbia)

Charlie
Horváth Károly, azaz Charlie a kilencvenes évek közepén fantasztikus szólókarriert indított el. Előtte a Generál, illetve az Olympia együttes frontembereként volt jelen a hazai könnyűzenei porondon, aztán sokáig külföldön vendéglátózott. 1994 és 1998 között négy albumot adott ki, majd megszületett az első Greatest Hits. A "smirglihangú" énekes az új évezred első három esztendejében a jazz, a soul és jazz, valamint a funky, soul és jazz műfajának gyöngyszemeiből csemegézett egy-egy lemezen, most pedig megint egy válogatással, a Greatest Hits második darabjával jelentkezett. Ebben az összeállításban az utóbbi évek legsikeresebb felvételei kaptak helyet, egyetlenegy új nótára futotta (Összeköt és összetart), valamint a régi időket idéző slágerek, például a Zenegép, a Különös szilveszter koncertváltozatai is szerepelnek a lemezen. Ezzel persze még nincs vége az életműkiadásnak (úgy fest, Charlie az utóbbi időben összegzésre adta a fejét új számok bemutatása helyett), hiszen Hangulatok címmel egy különleges zenei csemegét szervíroz. A sorozatnak ígérkező kiadvány első darabján Charlie és az Olympia zenekar világjárása során rögzített, eddig sehol sem hallott dalok csendülnek fel, többnyire örökzöldek, standardok és világslágerek. (Warner Music/Rózsa Records)

Zoli
Kevesen tudják, hogy a népszerű humorista, Maksa Zoltán zenészként is sikeres pályát fut. A szintetizátorok rabja, házi hangstúdiójában képes éjszakákon át komponálni az opusait, melyek leginkább a francia mágus, Jean-Michel Jarre zenei világához hasonlítanak. Zoli ezt nem tagadja, sőt még az is kiérződik a koncepciójából, hogy fityiszt mutat a példaképének, most éppen Vulkán című korongjával. Megengedi magának, hogy Jarre első Oxigčne lemezének utolsó tételére emlékeztető dallamívet iktasson be az egyik számába, előző hanghordozójának pedig némi szemtelenséggel a Szén-dioxid címet adta. Ezúttal a fő téma az Etna közelmúltbeli kitörése, s ehhez kapcsolódnak a tételek a vulkán tombolása előtti pillanatoktól kezdve egészen a por és hamu felhalmozódásáig. Ha csak ez utóbbit emlegetjük, lehet egészen magvas (magmás!) mondanivalót is kreálni a lemezhez, például földrajzi vagy történelmi értelemben. Maksának a vulkánkitörésről a világháború is eszébe jut... Persze összességében mégis inkább a zenére kell koncentrálni. Ahogy a humorista javasolja: lehunyt szemmel, fejhallgatóval. Úgy hat igazán. (Maksa-Roland Hangstúdió)

Ezek is érdekelhetnek