Ritmus

Az e heti sztárok: U2, Ákos, Neil Young.

FiatalokBorzák Tibor2005. 01. 28. péntek2005. 01. 28.
Ritmus

U2: How To Dismantle An Atomic Bomb
(Universal Music/Island)
Az ír csapatnak újabban a műbalhékból is kijut. Előbb soron következő albuma megjelenése került veszélybe, merthogy a stúdióból eltűntek a felvételek. Aztán turnéja kapcsán szóltak hírek róluk, bosszantó jegyhamisításokról hallottunk, s az pedig még bosszantóbb, hogy a tervezett budapesti koncert elmarad, mivel helyettünk a lengyelekhez mennek. Nekünk egyelőre be kell érnünk a U2 legújabb korongjával, melyhez korlátozott számban DVD-t is mellékeltek. Az ír csapat felhagyott a kilencvenes években elkezdett zenei kísérleteivel, és visszatért korábbi stílusához. Okosan tette: a sajátos gitárjátékkal fémjelzett őszinte és dallamos rockhangzás jobban áll neki, van is egész sor slágergyanús szám a lemezen. A dalok sokak megelegédesére végre nem a politikáról szólnak, hanem a szeretetről, a szerelemről, a hűségről - ám azért felfedezhetők bizonyos "áthallások" mai világunkról. A U2 új produkciójával is azt bizonyítja, hogy nagyon jó passzban van.

Ákos: Az utolsó hangos dal - Koncert 2004
(FalkonMedia)
Napjaink egyik legkedveltebb popzenésze, Kovács Ákos büszke lehet rekordjára. Tavaly májusi koncertje a Kisstadionban az elmúlt három év leglátogatottabb belépőjegyes előadása volt, beleértve a külföldi vendégek bulijait is. Ismerjük el, ez azért nem kis teljesítmény! Ákos egyébként is szeret maradandót alkotni: közelmúltbeli Andante-turnéján tízfős vonóskar kísérte. Nemrég megjelent Az utolsó hangos dal című hangversenyének teljes anyaga dupla CD-n (dupla DVD-n és videokazettán is hozzáférhető). Ákos kitett magáért, teljes képet ad eddigi pályájáról, valamennyi korszakos dala felcsendül: Alig hitted, Indiántánc, Ikon, Végre, Hello, Ölelj meg újra - hosszú lenne a felsorolás. A régiek mellett új dalok (Az utolsó hangos dal, Gondolnék rád) is szerepelnek, méghozzá izgalmas rockhangszerelésben. Az Andante-blokk mellett a Bonanza Banzai időszaka is visszaidéződik három dal erejéig. Szép volt, Ákos! Ugye, nem ez volt "az utolsó hangos dal"?

Neil Young: Greatest Hits
(Warner Music/Reprise)
Neil Young a rockzene veteránjai közé tartozik. A kanadai származású énekes-gitáros-zeneszerző a hatvanas évek derekán kezdte a zenekarosdit, átütő sikereit azonban szólistaként aratta. Egy ideig folkzenészként is próbálkozott, de jobbnak látta visszatérni a rockhoz. Aztán összehozta a sors a Crosby, Stills and Nash trióval, hozzáírták a Young nevet, gyártottak egy halom jó nótát, s eljutottak a woodstoocki fesztiválra. Neil Young azonban egyedül alkotott maradandót, gondoljunk csak az Ohio, a Heart of Gold, a Like A Hurricane című dalaira. Egyebek közt ezek is hallhatók válogatáslemezén. Sajnos csak tizenhat szerzemény került fókuszba, azok is inkább a hetvenes évekből származnak, a későbbi korszakokat jóformán csak egy-két szám képviseli. Pedig lett volna miből szemezgetni - dupla, netán tripla kiadványra. Már csak azért is, hogy az újabb generáció megismerhesse a művész kudarcokkal és sikerekkel tarkított pályájának legemlékezetesebb felvételeit.

Ezek is érdekelhetnek