Zakatol a Gerendás-show

Utálok veszíteni! - ismeri be Gerendás György, a Brendon-ZF Eger vezetőedzője, aki tombolni sem restell a medence szélén. Győzni akarása használ a csapatnak: a Sziget Grand Prix-t az egriek nyerték.

FiatalokCsászár Jenő2005. 01. 21. péntek2005. 01. 21.
Zakatol a Gerendás-show


Eredetileg a bejgli és a szilveszteri sült malac ledolgozásáért, amolyan bajnokság előtti bemelegítés gyanánt szálltak medencébe a budapesti Hajós Alfréd uszodában a Sziget Grand Prix klubtornán az egri pólósok. Ám, ahogy mondani szokták, evés közben jött meg az étvágy, s ők végül - a szokatlanul erős mezőny ellenére - kiverekedték az elsőséget. A BVSC és az Eger legjobbjaiból, illetve külföldről hazatért játékosokból tavaly nyáron verbuválódott közös csapatnak ez volt az első - de nem utolsó - nemzetközi megmérettetése. Érdekeltek lesznek az Euroligában és a LEN Kupában is.
Hogyan vitézkedtek a Szigeten az egri "várvédők"? Gerendás György szerint a szerb-montenegrói csapattól, a Partizan Beogradtól tartottak a legjobban, mégis őket verték a legbiztosabban. A német Spandautól ellenben nem rettegtek, s ellenük mégis csak döntetlent sikerült kiharcolniuk. A spanyolok elleni meccsen derült ki igazán, hogy mi rejlik a Brendon-ZF csapatában. A fiúk eljutottak odáig, hogy hisznek önmagukban - véli a szakvezető. Mint mesélte, úgy nézett ki, hogy beleesnek egy méretes zakóba, mivel a Barceloneta végig két-három góllal vezetett. Az egriek azonban nem estek pánikba, hanem nyugodtan és magabiztosan megfordították az állást.
Nagy nevek forognak az egri gárdában - gondoljunk csak a kapuvédőre, az olimpiai bajnok Szécsi Zoltánra vagy a "gólfelelős" Kiss Csabára, Nyéki Balázsra -, mégsem a sztárokra, hanem a csapatmunkára épít a vezetőedző. Majd' minden posztra két egyformán remek játékos akad, már csak idő kell hozzá, hogy rutint szerezzen és összeszokjon a társaság.
{p}
Jó csillagzat alatt született a vasutasok és az Eger fúziója, ezt bizonyítja, hogy a bajnokságban a Honvéddal és a Vasassal osztozik holtversenyben az első három helyen a Brendon-ZF. A pihenő utáni első meccset a vasutasok ellen játszották Dobó városában, s ez az összecsapás mindig kicsit furcsa érzés Gerendás György számára, hiszen tizenkét éven keresztül vezényelte a BVSC-t. Milyen eredményt remél a bajnokság végére a vezetőedző? Nos, legalább azt, hogy bejussanak a döntőbe. Ám nem kizárt, hogy ismét megjön majd az a bizonyos étvágy....
- Tudok veszteni, de utálok. Játékoskoromban is ilyen voltam, mindig, mindenáron győzni akartam - vallja be Gerendás György, akinek temperamentumát megismerte már az egri fedett uszoda közönsége is. A közelmúltban például megesett, hogy a vezetőedző papucsa nagy erővel csapódott a bírói asztalhoz egy igazságtalannak vélt döntés után. A kitörés 80 ezer forintjába és két meccstől való eltiltásába került.
- Ha az ellenfél jobb játékkal nyer, akkor én vagyok az első, aki gratulál. Azt azonban nem tudom elviselni, ha a zsűri vagy a bíró úgy védi meg a mundérjuk becsületét, hogy eltussolja a rossz döntéseket - kommentálja a papucsos "balesetet" a szakvezető. Bizonyos benne, hogy a legtöbb sportágnak, így a vízilabdának is jót tesz, ha show-elemekben bővelkedik: könnyebben megtelik a lelátó.
Gerendás György ráadásul megnyugtatja azokat a szurkolókat, akik egy-egy dührohama láttán az egészségét féltik. - Én legalább kikiabálom magamból a mérgemet, így egészen biztosan nem kapok gyomorfekélyt. Remélem, infarktust sem... - tréfálkozik a pólósvezér. Úgy gondolja, a medencében kőkeményen "birkózó" fiúk mellett olykor a kispadon ülő edző is hozzáteheti a maga műsorszámát a különleges produkcióhoz.