Hormonháború a honlapokon

Lehet tagadni vagy büntetni: a kamaszok igenis nézegetnek pornó- és erotikus képeket az interneten. De ki állítja meg az áradatot? Vagy mindent szabad?

FiatalokTörök Monika2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Hormonháború a honlapokon

Ma már nem kell a párna alatt rejtegetni a Playboy rongyosra lapozott példányait - elég bekapcsolni a számítógépet. És a kamasz be is kapcsolja. Bizonyos szempontból jobb ez, mint ha a paplan alatt, zseblámpánál nyálazná az újságárusoknál is csak fóliázva forgalmazható kiadványt - más szempontból viszont rosszabb.
Az e-pornó könnyen jön, és remélhetőleg könnyen is megy, elegendő a legártatlanabb(nak tűnő) site-ra ráklikkelni. Vonjanak bár perbe: a ferfiak.lap.hu, amely a lap.hu család egyik méltán elismert és színvonalas gyűjteménye, bizony bővelkedik olyasmiben is, amelytől nem feltétlenül csak a gyakorló apácák kapnak sikítófrászt. Ráadásul - igen, tessék jegyzetelni, nem mondom el még egyszer - az aloldalak többségénél ugrálnak fel rendesen a finoman fogalmazva is erotikus pop-up reklámok, ezáltal is megkönnyítvén az egyszeri pornókeresgélő dolgát.
Persze akadnak durvább dolgok is (hadd ne reklámozzuk őket). A már címükben sem megtévesztő site-ok nyitó oldala valami hátborzongatóan hihetetlen arcátlansággal megkérdezi az arrajárót, elmúlt-e tizennyolc éves, mert ha a válasz igen (és persze ezt nem ellenőrzi senki), akkor máris mehet a flash vagy az egyéb összeállítás, amelyektől még a sokat látottak szeme is elkerekedik. És őszintén: melyik az a kamasz, aki könnybe lábadt szemmel bevallaná egy monitornak, hogy nem, csókolom, én még nem vagyok tizennyolc éves, kapcsolom is ki szépen, fegyelmezetten - és még meg is teszi!
Nem is az a baj ezzel az egésszel, hogy a kamasz, amikor otthon van és békésen szörfölget, olyasmit is lát(hat), amit nem kéne. Tudja mindegyikünk pontosan, fiatal, öreg, hogy a szexualitás nem feltétlenül az, amikor gigászi műmellű hölgyeményeket egyetlen szó ráfordítás nélkül teszi magáévá felváltva egy kosárlabdacsapat, cseresorral együtt, plusz pályabírók, az vesse a kamaszra az első követ, aki megfelelően zsenge korban nem undorodta végig élete első pornófilmjét. Tehát a baj nem itt van, ezt úgysem lehet kikerülni, legfeljebb mérsékelni vagy emberi léptékűvé tenni. A baj ott van, ahol magának az internetnek az előnye is: a határtalanságban. És a kamasz, akiben robbannak derekasan a hormonok, nem fogja úgy érezni, hogy nem klikkel a következő szép popsira, nagy kebelre, na még egyet, csak még egy fél órát, még ezt az utolsó kis akciócskát, és ha megvolt a rendőr, akkor jöhet a lovas jelenet is. Azért ennek megemésztéséhez mégiscsak felnőtt kell.
Egyébként felmérések szerint iszonyatosan gátlástalanul szörfölnek a pornóoldalakon a felnőttek is, nem meglepő módon, elsősorban férfiak. Általában munkahelyen. Hogy aztán hazatérve jól leteremtsék kamaszkorú fiukat: hogyan is képzeli, hogy ilyen ocsmányságot...?!
A baj tehát sokkal mélyebben van. Mindenesetre abból baj nem lehet, ha apuci az otthoni gépen egyszerűen letiltja azokat az oldalakat, amelyekről a munkahelyén úgy gondolta, kissé húzósak. Maradjon a gyerek inkább a szétnyálazott, lapozgatható Playboynál.

E-pornó
Felmérések szerint az e-pornó a kezdetektől fogva jelentős szerepet játszott az internet sikerében. Manapság a szexuális tartalmat kínáló honlapok száma világszerte szinte percről percre növekszik. 1997-ben még csupán húszezer volt, ma megközelíti a félmilliót. Sok tízmillióan (köztük nagy arányban fiatalok) nézegetik ezeket az oldalakat otthonukban számítógépeiken. Az egyidejű kattintások száma olykor meghaladja a húszmilliót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek