Ritmus

E heti sztárjaink: a Kaláka együttes, Sebő Ferenc, Cseh Tamás, Sebestyén Márta.

FiatalokBorzák Tibor2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Ritmus

Kaláka - Kányádi
(Hangzó Helikon)
A nyolcvanas évek elején Csíkszeredában muzsikált a Kaláka együttes. Fellépésük után a kalákásokat meghívta egy barátjuk, s megmutatta Kányádi Sándor Elveszett kő című kislemezét azzal a felkiáltással: "Na, ezt kellene elénekelnetek!" A hallottak olyan hatással voltak a zenészekre, hogy vágytak megismerni az erdélyi költő verseit. És nemcsak olvasgatták a műveket, hanem zenét is írtak hozzájuk. Egyre gyarapodott a repertoár, Kányádi 75. születésnapjára pedig előrukkoltak a legjobban sikerült kompozíciókkal. A különleges formátumú könyvecske CD-mellékletén 19 megzenésített költemény csendül fel más-más hangulatban. "A vers az, amit mondani kell" - vélekedett egy falusi kisiskolás. A vers az, amit énekelni is kell - tehetjük hozzá.

Sebő - Nagy László
(Hangzó Helikon)
Nagy László verseit régóta énekli Sebő Ferenc. Művészetük együtt és külön is maradandóvá vált, hidat kovácsolt múlt és jelen között. "Szerethetővé teszik a szeretetlent, elérhetővé a testvéri kezet" - írta róluk Szécsi Margit. Az énekelt versek legfőbb időszakában, a hetvenes években még nagy hangsúlyt kapott a líra, s a költői sorok népzenével való társítása egy egész mozgalmat indított el. Sebő Feri múltbéli hagyományokra épülő dallamai azért is voltak magával ragadóak, mert szigorúan őrzik a zenei anyanyelv tisztaságát. A Sebő - Nagy László könyv és CD páratlan remekmű: a költő kéziratai, rajzai, illetve a népzenész kottakéziratai adják az illusztrációt, a korongon pedig 19 nagy ívű szerzemény sorakozik.
{p}
Cseh Tamás: Ady - Novák János dalai
(Hangzó Helikon)
Novák János első szerzői estje harminc évvel ezelőtt, a Huszonötödik Színházban Ady-művekből állt, rendezőként Ady-műsorral mutatkozott be, első filmzenéje Ady-dalokból készült, később a Cimborában is sokat énekelte a költő verseit. És azután már csak a maga kedvtelésére, többnyire nőkre, édesanyjára, szerelmeire, feleségére, lányaira gondolva komponált zenét a veretes sorokhoz. Több mint negyven megzenésített vers született, s hogy mások számára is fontosak lehetnek, abban Cseh Tamás erősítette meg a zeneszerzőt. Így állt össze ez a csodálatos album és kötet, melyet Streicher András rajzai díszítenek. Cseh Tamás ugyanolyan hittel és odaadással énekli a számokat, mintha ő bábáskodott volna fölöttük. Átütő, érzéki, fajsúlyos produkció.

Sebestyén Márta - Magyar népköltészet
(Hangzó Helikon)
A sorozat negyedik darabja magyar népdalokat állít középpontba a világhírű Sebestyén Márta előadásában. Jól illeszkednek a korábbiakhoz a nép köréből eredő költemények énekelt változatai, melyek apáról fiúra szállva maradtak ránk gyönyörű örökségként. Sebő Ferenc a népdalt az "énekelt vers" ősi műfajának túlélőjeként tartja számon, Sebestyén Márta pedig képes emberi sorsokat, keserűséget és örömet egyaránt közvetíteni, midőn mindennapjaiban is vele él a muzsika. Zenei memóriája kimeríthetetlen. Hogy miként rögzülnek benne a paraszt előadók stílusai, azt ezen a lemezen is tetten érhetjük. Moldvai, mezőségi, kalotaszegi, csíki és tolnai dallamok hallhatók. A könyv a népkölteményekkel és Jankovics Marcell rajzaival alkot teljes egységet.

Ezek is érdekelhetnek