Ritmus

Az e heti sztárok: Kylie Minogue, Kispál és a Borz, Anita.

FiatalokBorzák Tibor2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Ritmus

Kylie Minogue: Ultimate Kylie
(EMI)
A szexis ausztrál pophercegnő bebizonyította, hogy kétszer is fel lehet jutni a csúcsra. Először a nyolcvanas évek végén hódította meg a zenei világot fülbemászó nótácskáival, illetve slágerfeldolgozásaival. Aztán persze jött a hét szűk esztendő, amikor nem ment a szekér. Minogue kisasszony már-már búcsút akart inteni pályájának, amikor valaki újból felkapta. És megint tomboló sikereket ért el, egymás után kerültek fel dalai a toplisták élére. Nem mindennapi teljesítmény, de nem árt óvatosnak lenni, nehogy megint hullámvölgy következzék. Ám még mielőtt bármi is történne, biztos, ami biztos alapon piacra dobták Kylie dupla válogatáslemezét. Noha korábban is jelentek meg gyűjteményes albumai, a mostanihoz hasonló összegzés mindeddig nem készült. Ezúttal ugyanis az egymással rivalizáló lemezkiadók - ahol valaha is megfordult az énekesnő - engedtek elveikből, és kölcsönadták felvételeiket. Így másfél évtizedes áttekintésre adódott lehetőség. Harminchárom nóta került elől. A legemlékezetesebb számok mellett két vadonatújra is futotta. Hogyan tovább, Kylie?

Kispál és a Borz: Én, szeretlek, téged
(Universal Music/3T)
"Ha az embert jóllakatják, legfeljebb elálmosodik - szórakoztatással egész népeket idiótává lehet tenni" - ezt a Hamvas Béla-idézetet választotta mottóul a Kispál és a Borz soron következő albumához. S ha jobban belegondolunk, remekül célba talál az író manapság fölöttébb aktuális bölcselete. Mint ahogy a zenekar által bemutatott nóták szövegei sem puhányak, sőt itt-ott ronda szavakat is tartalmaznak. Lovasi Andrásék mostani korongja tizennegyedik a sorban, ha hozzászámítjuk a koncert- és szólólemezeket is. A tizenhat szerzeményben nincs nagy cifrázás, a megszokott "kispálos" hangzást kapjuk, talán csak egy picit dögösebbek, illetve viccesebbek a számok. Összességében eklektikus képet mutat az album. Különleges kísérlet az együttestől, hogy indításként egy vendégművész énekel, mégpedig a kecskeméti Csík zenekar prímása, Csík János. Hogy miért őt választották? Talán azért, mert furcsa tónusú hangja sokban hasonlít Lovasiéra; meg hát nyilván ismerik is egymást.

Anita: Van másik út - Best of
(Lazlo Co)
Mindig van egy másik út - vallja Sárközi Anita, aki Kylie Minogue-hoz hasonlóan elmondhatja magáról, hogy sikerült újból élre törnie. A nyolcvanas években Anita is sikert sikerre halmozott, aztán alábbhagyott a lendülete, persze nem az ő hibájából. Négy évvel ezelőtt azonban életjelet adott magáról, kölcsönvette Demjén Ferenc, a Bergendy, a V' Moto Rock ragyogó slágereit, és learatta a megérdemelt babérokat (az Elképzelt szerelem szólt a leghangosabban).  Aztán jöttek az Anitának írott dalok a külföldi slágerek magyarosításával együtt. Ezt megint csak megkedvelte az énekesnő mellett kitartó közönség. A folytatásban pedig egy válogatáslemezről számolhatunk be. Javarészt ismerősek a dalok, például a Demjénnel jegyzett duett, de van köztük négy teljesen új is, illetve eddig kiadatlan felvétel egy népdalvariánssal és egy "szerelemix" a szerelmes témákból. Anita jó úton halad tehát azon a bizonyos "másik" úton. B. Tóth László producer figyel a közönség igényeire.

Ezek is érdekelhetnek