Végjáték Békéscsabán

Gyorsan változnak az idők. A békéscsabai futballisták sokáig nem kaptak fizetést, ám megérkezett Dajka László, aki feltételül szabta, csak adósság nélkül tudja motiválttá tenni a társaságot. Mégis, ebben a pillanatban úgy fest, elkezdődött Csaba számára a végjáték az élvonalban.

FiatalokFábián István2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Végjáték Békéscsabán

Nemrég a köztelevízió bűnügyi műsorának készítői is jártak a Kórház utca környékén, és ugyan nem tudhatjuk, mi lesz a vizsgálat vége, Kerekes Imre Györgyné ügyvezető azonban azt mondja: meggyőződése, hogy valakik el akarják törölni a békéscsabai éllabdarúgást a föld színéről, amihez persze bűnbak is kell. "Ha én vagyok a célpont, hát legyen, de egyszer szembe kell nézniük saját lelkiismeretükkel azoknak, akiknek semmi sem drága." Száz százalékig meg van győződve arról, hogy semmiféle olyat nem tett, ami törvénybe ütközne. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy lehet szidni Canadic főtulajdonost, de bárhogy is van, ő teremtette meg a lehetőségét annak, hogy a csapat jelenleg az élvonalban szerepelhet.
A pénzügyi válság mellesleg nem tavaly ősszel kezdődött, hanem annak a 2002-ben aláírt és 2006-ig jegyezett, elsősorban városi (és kisebb mértékben megyei) támogatásnak a felborulásával, amely a 2004-ben megváltoztatott megyeszékhelyi sportkoncepció-váltással járt. Egyszerűbben fogalmazva: az évi ötvenmillió forintos támogatás húszmillióra szűkült, és a megyei közgyűlés is esetlegessé tette a maga forintjait. (Időközben a város ugyancsak.)
- Én tavaly is képes voltam 27 millió forintos szponzori támogatást hozni a klubnak - folytatja Kerekesné -, méghozzá olyan megyében, amely, az egyik újság címoldalát idézve, éllovas az elvándorlásban is. Kérdezem én, tényleg a végtelenségig elkeseredve, a mai városvezetés miért nem képes leülni a főtulajdonossal egy félórára?! Nem fertőző beteg, és ők sem sározódnak be ettől. Gondok mindenütt vannak, összefogással sok mindent meg lehetne oldani még most is. Tudja, mi ad még lelki és lassan fizikai erőt egyáltalán? Hogy a Fáy utcában odajött hozzám Szepesi György, és biztatott, legyen erőm kitartani, mert nem szabad, hogy a Békéscsaba eltűnjön a hazai futball porondjáról. Meggyőződésem, hogy ennek az együttesnek máig megmaradt sokfelé a rangja, s nagy kár, hogy ezt a szűkebb környezetében nem veszik észre - tette hozzá Kerekesné.
Ezeket a sorokat még az előtt jegyeztük fel, hogy a csapat öt játékosa - 250 ezer forintos kaució mellett - szerződésszegésért feljelentést tett a ligánál, és már nem vesz részt az edzéseken...
{p}
Dajka László és segítője is hazaköltözött Budapestre.
Nézzük, mit mond most a 12 éve edzősködő, nagy tekintélyt kivívott tréner.
- Ha ezeknek a srácoknak azt mondtam, másszanak fel a csupasz akácfára vagy a falra, azt is megtették volna. Teljesen megértem őket, ha mára elfogyott minden lelki tartalék. Itt kifizetik a járandóságukat, és nekivághatnak a tavaszi idénynek. Az Aradra távozott Miculescu kivételével mindegyikük kitartott az utolsó utáni pillanatig, csak hát családos emberek, jó képességű futballisták, akiknek ez a megélhetésük. Talán nem túlzok, de negyvenmillió forintot manapság az nem tud biztosítani, aki nem akar. Az első számú felelős a szerb főtulajdonos, de felelős a város és a megye vezetése is. Bevallom, borzasztóan csalódott vagyok... És ha már Judit asszony a Vidit emlegette, tegyük hozzá: ott azért a város mégiscsak odanyújtotta az életben maradást jelentő szalmaszálat!
- Nem túlzó a labdarúgók fizetése az általuk nyújtott teljesítményhez képest?
- Általánosítani nem lehet. Egyik-másik csapatunk csak-csak kijut a nemzetközi porondra, és az más kategória. De Békéscsaba a többiek közt is egy szegényház. Tény, hogy hosszú ideje senki sem vállalja fel a magyar futballban a teljes amortizációt, a teljes ,,leamatőrözést", de még egyszer hangsúlyozom, ezt a fizetéskérdést azért szét kell szedni, mert mindenütt más a helyzet.
- Nem tennének-e jobbat az edzők mindenkinek, ha a döntően gyengécske külföldiek helyett bátrabban felvállalnák a helyi tehetségek gyorsabb beépítését a csapatba? A Békéscsaba 15 éves korú gárdája magyar bajnok!
- Bizonyára, de ne felejtsük el, hogy a legjobbakat közülük, éppen a szűkös anyagiak miatt, elviszik a szülők tehetősebb klubokhoz. Ezért nehéz a helyi fiatalokra építeni.Erre mondják: a 22-es csapdája. Van azonban a viharsarki történethez még egy figyelemre méltó adalék. Többen suttognak arról a városban, miért nem állnak meghatározó városvezetők Darko Canadic mellé. Mert amikor egy másik befektető is jelentkezett korábban, őrá, és nem az egyesek által jobban kegyelt dél-magyarországi befektető mellé álltak a Kórház utcában. Ez lenne a mostani főtulajdonos másik "bűne", netán ezért nem oldják fel azt a fránya bankszámláját?
Egyszer talán erről is többet megtudunk. Az viszont bizonyos: a szárnyaszegett csapat szombaton kiáll a Honvéd ellen. Ettől persze jöhetnek a megjósolt vereségek, előállhat csőd, a tavasz végére pedig a pontlevonások miatt beüthet a fiaskó.
Mégse feledjük: a magyar futball annyi, de annyi csodával szolgált már.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek