Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Ritmus

Bradányi Iván: Mindenki ismer engem
(Hungaroton)
Hogy mindenki ismerné őt? Kiről is van szó? Ajándék volt minden perc és óra, Volt-e más bolond, A szívemmel látlak, Ezt ne csinálja énvelem, Búcsúzik a nyár... Dereng már valami? Ismert, közkedvelt sanzonok címei ezek, melyek szövegét Bradányi Iván írta. Szóval szerzői lemezről beszélünk. Annak dacára sikeres ez a produkció, hogy a mai könnyűzenei világban szinte már nem is hallani sanzont, a fiatalok számára újdonságként szolgál a műfaj, az idősebbek meg csupán nosztalgiáznak. Az albumon található 28 szerzeményt színészóriások adják elő, természetesen felvételről, digitálisan kicsit feljavítva. Tolnay Klári, Mensáros László, Bessenyei Ferenc, Latinovits Zoltán, Törőcsik Mari, Psota Irén, Darvas Iván, Haumann Péter, Gyurkovics Zsuzsa, Piros Ildikó, Hernádi Judit - csupa nagy név! És meganynyi jó dal. Bradányi Iván gyerekkorában határozta el, hogy szövegíró lesz, ahogy mondja, meztelen dallamokat öltöztet szavak ruhájába. S ez mindig remekül sikerült neki gazdag életpályája során. Hetvenen túl kapta meg az életműdíjat, most pedig ezt az önálló lemezt.

Híres rajzfilmslágerek magyarul 2.
(Zeneker)
Rovatunkban nemrég írtunk híres rajzfilmslágereket tartalmazó kiadványról, s a sorszámozásból sejthettük, hogy sorozatról van szó. És időközben meg is jelent a második összeállítás. Ismét híres rajzfilmslágerek hallhatók magyar szöveggel, ezúttal húsz népszerű nóta került a kínálatba, melyek a televízióból vagy a mozivászonról ismerősek. Az Oroszlánkirály, Az erdő kapitánya, 101 kiskutya, Aladdin, A kis hableány, Macskarisztokraták, Hercules, Péter Pán és még hosszan sorolhatnánk a jobbnál jobb produkciókat, melyek betétdalait tehetséges fiatal énekesekkel vették lemezre. Tohai Andrea, Gallusz Nikoletta, Hédervári Lilla, Harsányi Tímea, Drucker Zsuzsa, Gyenis Erika, Khín István, Várkonyi Zsolt, Pulius Tibor, Zónai Tibor, Kirsch Péter újraértelmezi a slágereket, hangjukkal úgy játszanak, hogy egy percig sem érezzük az eredeti számok "lekoppintását". Ettől lesz sajátos ízű a lemez, s az sem mindegy, milyen sorrendben következnek egymás után a válogatás gyöngyszemei, mert ügyes szerkesztéssel a hangulat egyre csak fokozható. Vajon maradtak még talonban rajzfilmslágrek? Ha igen, jöhet a harmadik lemez.

Kowalsky meg a Vega: Vegasztár
(Rock Hard Records)
Hatodik éve menetel a Kowalsky meg a Vega nevű sikercsapat. Korábban a Balck Out nevű bandával gyűjtögették a babérokat, aztán a váltás mellett döntöttek. A két frontember, Kowalsky és Jávorszky Béla a laza, humoros produkciók híve, de ez nem azt jelenti, hogy mondandójuk és zenéjük a kívánatos színvonal alatti lenne. Ellenkezőleg: sikerült nekik egy olyan összhangot találni zenében és szövegben egyaránt, ami megkülönbözteti őket a futószalagon gyártott formációktól. Kowalskyék valóságos hangszereken játszanak valódi muzsikát, fölöttébb színes stílusban, ami legjobban a pophoz idomul. Bemutatkozó albumuk, a Pimasz grimasz kedvező fogadtatásra talált, úgyhogy bátran előrukkolhattak a "második pimaszsággal", a Vegasztárral, amely 16 számot tartalmaz. A címet vehetjük a Magasztár fricskájának, de a címadó nótán kívül semmi utalás nincs az össznépi tehetségkutatóra, merthogy inkább a buddhista filozófia állna középpontban, még ha ez első alkalommal nem is derül ki egyértelműen. Éppen ezért ezt a lemezt többször kell meghallgatni!

Ezek is érdekelhetnek