Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
Ritmus

Van Morrison: Magic Time
(Universal Music/Exile/Polydor)
Az írek tudhatnak valamit, hiszen zseniális rock- és popzenészeket adtak és adnak a világnak. Közéjük tartozik Van Morrison is, aki, annak ellenére, hogy az "amerikai dél" hangjai között nőtt fel (édesanyja blues- és dzsesszénekesnő volt), megtalálta azt az utat, amely csak az övé. Ehhez már korán hozzá is látott, tizenegy évesen saját együttesekkel játszott különféle táncrendezvényeken. Gyorsan ott is hagyta az iskolát, mert neki a zene mindennél fontosabb volt. Negyven esztendővel ezelőtt futott be Them nevű bandája, de csak néhány évig bírták ki együtt, ám nekik köszönhető például a Gloria című örökzöld. Morrison Amerikában és Európában is el tudta fogadtatni magát, és azon kevés művész közé tartozik, aki még mindig hallat magáról. Sőt, új keletű lemezei sokkal érettebbek, mint a korábbiak. Az R & B nagytekintélyű képviselője, az ő neve nélkül nem lehet a műfajról beszélni. Ezt erősíti vadonatúj korongja is, melyen tíz saját szám és két dzsesszátirat hallható.

4ever Blue
(EMI/Virgin)
Ja, hogy ők még léteznek? Az angol fiúzenekarról, a Blue névre keresztelt együttesről az utóbbi időben jóformán semmit sem hallottunk. Mintha egy kissé megkopott volna fénye, halványulnának kezdeti sikerei... Pedig létrejötte idején, 2001 májusában óriási elánnal indult hódító útjára, mindjárt az első kislemeze óriási siker lett, debütáló albuma pedig hat hét alatt kétszeres platinává érett. Duncan James, Anthony Costa, Lee Ryan és Simon Webbe hagyományos popdalokkal szállt ringbe, érzéki ritmusok és vokálok szolgálnak nótáik alapjául. Tavaly megjelent egy válogatáslemezük, azzal le is zárták pályafutásuk első időszakát. Közben pletykák keltek szárnyra a zenekar felbomlásáról, de nem bizonyultak igaznak. Annak nagyobb az esélye, hogy Lee és Duncan szólókarrierre vált, miközben a bandát sem hagyja ott. A Blue terjeszkedik a világban: most épp Itáliát szeretné bevenni, ezért eddigi ismert dalaiból a fiúk összeállítottak egy albumot az olaszoknak. Néhány érdekességre is futotta, amilyen például a Kool & The Gang közreműködésével rögzített felvétel.

Szendrőfi Péter: triAngel
(Tom-Tom Records)
Egy álom beteljesült! Szendrőfi Péter ismert dzsesszzenész, a dobok nagymestere, elhatározta, hogy szólólemezt készít. Egy ilyen produkció persze nem jöhet létre zenésztársak nélkül, tehetséges csapat kell hozzá, de a végén mégiscsak szólólemeznek titulálható az anyag, mivel egyetlen művész nevéhez kötődik. Ezúttal Szendrőfi viszi a prímet. Nagy álma az volt, hogy kedvenc basszusgitárosával, Gary Willisszel készíthessen felvételeket. Példaképe 1985-ben tűnt fel Wayne Shorter zenekarában (istenem, micsoda zenét játszottak!), majd a gitáros Scott Hendersonnal közösen megalakította a Tribal Techet. Most pedig Szendrőfivel nyomja. Mellettük még számos élvonalbeli dzsesszista szerepel: Tony Lakatos, László Attila, Kormos János, Birta Miklós, Elek István, Romhányi Ákos és Nagy János. Nagyon kifonomult, klasszikus irányú muzsika szól melankolikus balladáktól az egészen nekivadult ritmikájú számokig.

Ezek is érdekelhetnek