Zabot a fogatsportnak!

Az Izsáki Sárfehér Napok névadója az itteni homokon termő ritka magyar szőlőfajta, a hungarikumnak számító sárfehér. Egy másik hungarikum is szerves része a magyar fogathajtósportnak.

FiatalokT. Dögei Imre2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Zabot a fogatsportnak!

A hét végén hét egyes, tizenhat kettes és tíz négyes fogat állt rajthoz a lószerető település új sportpályáján. Az idényzáró verseny egyben a sportág országos bajnokavatója is volt.
Fintha Gábor szövetségi kapitány szerint 2005-ben mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken helytálltak a magyar fogathajtók. Ketteseink a szeptember elején Salzburgban rendezett világbajnokságon továbbra is az élvonalban maradtak. Csapatunk (Hódi Károly, Lázár Vilmos, Selyben Zsolt) ezüstérmes lett, egyéniben Hódi Károly úgyszintén. A magyar hajtósport nagy egyénisége, Lázár Vilmos gyenge kezdés után hozzá méltó versenyzéssel az egyéni bronzéremig jött fel. A kapitány szerint új tehetségként mutatkozott be a nemzetközi porondon az ígéretes jövő előtt álló Selyben Zsolt. Az utánpótlás ásza lehet a póni kettesfogat-hajtás idei magyar bajnoka, az alig 12 éves legifjabb Dobrovitz, mint ahogyan örökölte világbajnok édesapja virtusát és vakmerőségét a fiatalabbik Juhász Laci is.
Négyeseinknek Aachenben nem sikerült ugyan a tavalyi elsőség megvédése, de jól szerepeltek a nemzetközi versenyeken. Bizonyítja ezt a sportág idei világranglistája: a legjobb tíz versenyző között három magyar sportembert találunk. Nekik jövőre a lovassportok paradicsomának számító Aachenben, a lovas világjátékok keretében zajló négyesfogat-hajtó vb-n kell helytállniuk, a csapat-világbajnoki cím védőjeként utaznak oda.
Fintha Gábor nem véletlenül bizakodó tehát.
- Jó úton haladunk, vannak tehetséges versenyzőink, jó lovaink, ám a "zab" nagyon hiányzik - összegzett.
Vagyis több támogató, nagyobb erkölcsi és anyagi elismerés illetné meg az eredményei alapján messze legsikeresebb magyar lovassport szakágat. Jelenleg a kettes fogatok jelentik hazánkban a világszínvonalat. Valamivel több mint húsz évvel ezelőtt a négyesek taroltak Szilvásváradon. Ők eredhetnének a dicső múlt nyomába.

A Magyar Köztársaság 2005. évi országos
fogathajtó-bajnokságának eredményei

Egyes fogatok:
1. Gáspár Zoltán, 2. Rondzik Gábor, 3. ifj. Taczman Elek.
Kettes fogatok:
1. Lázár Vilmos, 2. Selyben Zsolt, 3. Hódi Károly.
Négyes fogatok:
1. Dobrovitz József, 2. Lázár Zoltán, 3. Juhász László.

Ezek is érdekelhetnek