Amerikai foci magyarul

Bevonulás színes füstködben, pomponlányok, konfetti és a meccs előtt közös ima. Ezek a külsőségek velejárói az amerikaifutball-mérkőzéseknek. Aki még nem látott élőben ilyent, az november 19-én ellátogathat a Szőnyi úti BVSC stadionba, ahol a sportág első magyarországi döntőjét rendezik meg a Debreceni Gladiátorok és a Budapesti Farkasok részvételével.

FiatalokPethes József2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Amerikai foci magyarul

Hazánkban az amerikai foci több mint tízéves múltra tekint vissza. Létrejött az első magyarországi csapat, amely Európa vezető klubjait barátságos mérkőzéseken legyőzte, de szövetség hiányában komolyabb nemzetközi megmérettetésen nem vehetett részt. Ezért a csapat működése ellehetetlenült, és feloszlott.
Tavaly az egyik hazai televíziós csatorna műsorára tűzte az amerikai  NFL Superbowl döntőjét, és hatására újra lángra kapott az eddig évekig szunnyadó parázs. Az ekkor alakult Budapesti Farkasok sikerein felbuzdulva sokasodni kezdtek a magyarországi klubok, majdnem minden hónapban lehetett hallani egy-két újabb csapat feltűnéséről. Nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is szép számmal alakultak egyesületek. Ezután egyre nagyobb igény mutatkozott egy hazai bajnokság megszervezésére is. A klubok felkértek egy csapatoktól független egyesületet, az SRE-t (Sportrendezvényeket Szervező Egyesület), hogy legyen a bajnokság szervezője. Ennek kapcsán augusztusban elkészült az amerikai futball magyar nyelvű játékszabálya, mely a bajnokság megrendezésének az alapkövévé vált. Időközben lejátszották az első hazai barátságos mérkőzéseket, melyekkel felkészítették a csapatokat az őszi bajnokságban való részvételre. Szeptember elején a szervező kiírta az első magyarországi amerikaifutball-csapatok bajnokságát.
 Az amerikai foci meglehetősen költséges sportág. A személyi védőfelszerelés ára hetven-nyolcvanezer forintnál kezdődik, és mivel hazai forgalmazó nincs, a játékosoknak külföldről kell beszerezniük. Egy átlagos játékoskeret 35-40 főnél kezdődik. Könnyen kiszámítható, hogy a labdajátékok közül ez a sportág igényli a legnagyobb befektetést. A bajnokságban való részvételt végül is csak négy csapat vállalta: egy-egy Budapestről, Debrecenből, Győrből és Nagykanizsáról. A többi hazai csapat csak a jövő évtől szeretne csatlakozni a bajnoksághoz és az addigra megalakuló szövetséghez. Jövőre tehát a mostani négy helyett előreláthatólag 10-12 csapatból áll majd a bajnokság mezőnye.