Ifjú titánok a világtáblán

Berkes Ferenc ismét harcba száll a korosztályos versenyek legjelesebbjén, a junior világbajnokságon. A húsz éven aluliak legjobbjai minden évben megmérkőznek egymással egy 13 fordulós verseny keretében, melynek idén Isztambul ad otthont.

Fiatalok2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Ifjú titánok a világtáblán

A résztvevők számáról egyelőre nem tudok pontos adatokkal szolgálni, de az előzetes listából - lásd alább a táblázatot a top tízről - kiderül, hogy profikból idén sem lesz hiány. A tabella ennek ellenére nem tükrözi a junior világranglista jelenlegi erőviszonyait, hiszen továbbra is hódít az új divat, mely szerint a legjobbak rendre távol maradnak a korosztályos eseményektől.
A változás forrását - talán sok szurkoló és szülő véleményével dacolva - nem az elkanászodó ifjúságban látom, hanem a tehetségek kiugró sikereiben, aminek köszönhetően már egész fiatal korban megállnak a saját lábukon, legalábbis anyagi értelemben. A kilencvenes évek végétől virágzó új trendet a nemzeti sakkszövetségek nem tudják szankcionálni, legfeljebb anyagi és erkölcsi támogatások megvonásával tarthatják kordában a tizenéves talentumokat. Ezek a veszélyek már aligha motiválnak egy felnőtt szinten is elismert sakkozót, de a dicsőség és az aranyéremmel járó különleges versenymeghívások miatt így is szép számmal jelennek meg az elitből.
Az idei győztes többek között részvételi jogot nyer a tervek szerint 2007-ben megrendezésre kerülő, másfél millió dollár összdíjazású, kieséses rendszerű világkupára, ami a két esztendőt átszelő világbajnoksági ciklus első állomását jelenti. (Az idei decemberi világkupáról egy későbbi cikkben még lesz szó.) A tét hatalmas, de az Atomerőmű SE húszesztendős nagymesterének nem szokott pszichés zavarokat okozni, amikor vele egyidősek között kell nagyot alakítania. Berkes Fecó egyszer már bearanyozta a magyar mérleget a 18 évesek kategóriájában, a tavalyi junior vb-t pedig az ötödik helyen zárta. November 8-ától két héten keresztül ökölbe szorított kézzel szurkolhatunk az ifjú titánnak, hiszen a törökországi torna lesz pályafutásának utolsó korosztályos sakkeseménye. Azért vigyázni kell, ebben a korban még a legelvakultabb sakkozó is meginog, amikor ott áll parti után egyik kezében a sakktáblával, másikban az aznap esti programfüzettel.
A helyszínen Fecót edzője nem csupán szakmai tanácsokkal segíti. Csom István olimpiai bajnok árgus szemekkel figyel, hogy tanítványa mindig helyesen ítélje meg a "súlykülönbségeket", és néha odabök egyet, hogy végül biztosan jó irányba dőljön. A nagylányok kategóriájában Dudás Eszter képviseli hazánk színeit. A 14 esztendős fruska nem tartozik az esélyesek közé, de azért kívánjunk neki is szép győzelmeket.
Hajrá, magyarok!

Ács Péter
nemzetközi nagymester

A tíz fiatal sakkozó névsora, nemzetisége és értékszáma:

1. Mamedyarov (azeri): 2674
2. Alekseev (orosz): 2632
3. Gashimov (azeri): 2608
4. Wojtaszek (lengyel): 2606
5. Berkes (magyar): 2596
6. Wang (kínai): 2585
7. Inarkiev (orosz): 2577
8. Tomashevsky (orosz): 2564
9. Nyback (finn): 2563
10. Stellwagen (holland): 2561

Az alábbi hadállás a Berkes-Wojtaszek (Balatonlelle, 2002) játszmában jött létre. Világos lép és nyer.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek