Két körrel a start után

Véget ért a nyári uborkaszezon és egyre rövidebbek a nappalok. Tizenéves logikával ez annyit jelent, hogy hosszabbra nyúlnak az éjszakák, és tovább tart a "szombat esti láz". A sakkozók számára azonban mást szimbolizálnak a sárguló falevelek, hiszen az ősz beköszöntével megkongatták a harangokat a nemzeti csapatbajnokságban.

Fiatalok2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Két körrel a start után

Októbertől már nem csak a focira fogadhatunk hivatalosan, hanem a hétvégi sakkcsaták eredményeire is (nem hivatalosan). A fogadóirodák ugyan nem jegyzik huszáros küzdelmeinket, de a játékos hajlamú sakkozók - vagyis a többség - így is hozzájárulnak a sörtermelők biztos megélhetéséhez. A legnagyobb tétet természetesen itt sem deciben mérik. A bajnoki csoportok tucatnyi csapatai közül a többség minden szezonban élethalálharcot vív a továbbjutásért vagy - rosszabbik esetben - a bennmaradásért. Az első osztályból (NB/1) értelemszerűen csak a dobogó tetejére lehet feljutni, ezen felül a két legjobb elnyeri a jogot, hogy hazánkat képviselje a Klubcsapatok Európa-kupáján. A horribilis költségek miatt a nemzetközi megmérettetés lehetősége egyedül a közelmúlt stabil bajnokcsapatát motiválta, és a zalaegerszegiek minden évben megközelítik az előkelő tizedik helyet a kontinens legjobbjai között. Az új idényben még csak kétszer léptünk hadi ösvényre, de néhány csapat a legszívesebben máris újrakezdené a bajnokságot. A szombathelyi Haladás VSE két elképesztően nagyarányú veresége folytán a tabella utolsó helyén kullog. A paksi atom (a szerző is itt játszik) a második körben alulmaradt legnagyobb riválisával szemben, aki elől tavaly az utolsó pillanatban happolta el az ezüstérmet.  A kanizsaiak így összességében jól indultak, sőt az előre lejátszott harmadik fordulóban 10-2 arányban felülmúlták a Hajdú-Bihar megyei gárdát is.
A szerencsetényező sem elhanyagolható szempont a versenyfutásban, hiszen egy külföldi meghívás miatt olykor-olykor hiányoznak az éltáblások. Ilyenkor csúszik az egész csapat, így egyetlen "apró" kellemetlenség több ponttal is segítheti a fő riválist. A kapitányoknak sok belső harcot kell megvívniuk, ehhez kívánok erőt és kitartást!

Ács Péter
nemzetközi nagymester
{p}
FeladványVilágos indul és 5 lépésben mattot ad. (Csak egy jó megoldás van, bármilyen más lépéssorrend hibás.)

Ezek is érdekelhetnek