Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Ritmus

Working Class Hero - The Definitive Lennon
(EMI/Parlophone)
Beatles rég nincs, John Lennon rég halott. És mégis minden évben piacra kerül valami különlegesség a hőskor hőseitől. Most éppen Lennon születésének 65. évfordulója kínált apropót özvegyének, a producerként előkerülő Yoko Onónak. Összegyűjtötte a legszebb szerezményeket, melyek egy gazdag énekesi életen és zenészi pályán ívelnek át. Nem is baj, hogy együtt hallhatók az örökzöldek, köztük az Imagine, a Happy Xmas, a Woman, összesen 38 felvétel, csaknem valamennyi digitálisan feljavított formában. A gerincet Lennon szólólemezeinek gyöngyszemei, illetve a Plastic Ono Banddel rögzített dalok alkotják.

Paul McCartney: Chaos And Creation In The Backyard
(EMI/Parlophone)
És még mindig Beatles. Az együttes hajdani oszlopos tagja, Paul McCartney hatvanon túl is aktív: fiatalos hévvel turnézik a világ körül (nálunk is járt), meglepi az űrutasokat kedves énekével, és persze lemezeket készít. Stúdióban négy éve dolgozott utoljára, új korongja a Beatles megszűnése óta a huszadik a sorban. Hogy milyenek a legfrissebb dalai? Régi időket idéznek vissza, egyik-másik számnak mintha lennének "szülei" a hatvanas-hetvenes években. Az anyag sokkal változatosabb, mint az előző, mely határozottan unalmas volt. Paul ezúttal a hangszerek többségét is saját maga szólaltatja meg.

Queen + Paul Rodgers: Return Of The Champions
(EMI/Parlophone)
Freddy Mercury 1991-es halála után mindenki biztos volt abban, hogy a Queen együttesnek vége, az érces hangú énekest senki nem pótolhatja. Időnként szárnyra kapott a hír a lehetséges utódról. És ez nem volt minden alap nélküli, hiszen a fiúk visszatértek, mégpedig Paul Rodgers, a hajdani Bad Company meg a Free zenekar énekesével. Koncertkörútjuk során Budapestre is ellátogattak, ahol felcsendültek az örök érvényű és emblematikus Queen-slágerek. Ezek most dupla CD-re kerültek. Kétségtelenül megelevenedik a klasszikus korszak, de azon se csodálkozzunk, ha Freddy forog a sírjában.

Rolling Stones: Bigger Bang
(EMI/Virgin)
Nyugdíjasan is ütőképes a legendás banda. Mick Jagger és társai fölött jócskán eljárt az idő, lassan tolókocsiban láthatjuk őket a színpadon, ugyanakkor zeneileg képesek magas csúcsokat döngetni és tőlük megszokott színvonalon alkotni. A Rolling Stones nyolc év után jelentkezett új dalokat tartalmazó albummal. Az ősrobbanásra célzó címmel a világ keletkezésére utalnak, és saját magukra is talán, hogy képesek még energiával teli, új rock- és bluesszámokat produkálni. Negyvenöt esztendős zenekari jubileum ide vagy oda, semmi jele, hogy vesztettek volna lendületükből.

Ezek is érdekelhetnek