Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Ritmus

Luciano Pavarotti: The Best
(Universal Music/Decca)
Egyszer abba kell hagyni, a végtelenségig nem énekelhet az ember - így próbálta vigasztalni rajongóit Luciano Pavarotti, a világhírű olasz operaénekes, aki 44 esztendővel ezelőtt indult a pályán. Hetvenévesen döntött úgy: nincs tovább. A modenai tenoréhoz hasonló karrier igen ritka, neki popsztároknak kijáró ünneplésben volt része, népszerűsége pedig a hollywoodi ikonokéval vetekedett. Persze ne használjunk még múlt időt, hiszen Pavarotti lemezei által velünk marad. Búcsúzása apropójából például egy dupla albumot adott ki, melyen legszebb operafelvétei sorakoznak, köztük olyan kedvelt "slágerek", mint az O, sole mio vagy a La donna e mobile.

Bryan Adams: Anthology
(Universal Music/Polydor)
Szintén dupla válogatással ajándékozta meg híveit a kanadai énekes-gitáros, Bryan Adams. Az érdes hangú rock and roll-mágus a nyolcvanas évek elején kezdte, tehát negyed százada csapott a húrok közé. Nagyobb figyelmet 1985-ben, Tina Turner turnéján kapott, attól kezdve nem volt megállás. Csodálatos balladák, pörgős rockszámok jellemzik útját, és rengeteg sláger. Bryan eddig két "best of" korongot adott ki. Az 1993-ason értelemszerűen nem szerepelhettek a későbbi sikerdalok, a 2002-esről pedig lemaradtak a régebbi örökzöldek. Most összesen 36 felvétel került a válogatásba, egyetlen befutott dal sem hiányzik a lemezről. Sőt, két eddig nem publikált koncertfelvétel mellett két vadonatúj szerezmény is szerepel rajta.

Irigy Hónaljmirigy: Daléria
(Universal Music/Zebra)
Végül még egy gyűjteményes lemez - a hazai rivaldából. Az Irigy Hónaljmirigy is megtalálta a módját az ünneplésnek, tagjai most látták elérkezettnek az időt egy "best of" kiadásának, mivel a banda 15 éves lett. Megalakulása 1990-re tehető, első hanghordozója pedig 1994-ben jelent meg. Egy csomó legendássá vált paródia fűződik a nevéhez, hogy csak a Huncut Karnevál (Karel Gott), az Ettől megvadulok én (Zámbó Jimmy) vagy a Whiskysüvegek (TNT) című humorbombákat említsük. Ezek is hallhatók a "dalériá"-ban, ráadásként pedig az I Will Survive "mirigyes" verziója csendül fel. És még egy ráadás: az Irigy Hónaljmirigy másfél évtizedes múltját idézi fel a banda első DVD-je, a Retró Klub.

Ezek is érdekelhetnek