Játszik még a pingpong Paganinije

Biztos, hogy ismeri Faházi "Janika" nevét is, aki valaha közelről hallotta a pingponglabda pattogását. Hírnevét nem elsősorban a tiszteletre méltó eredménylistájának köszönheti, hanem virtuozitásának, mely ahhoz fogható, ahogyan Paganini, az "ördög hegedűse" szántotta a húrokat.

FiatalokPalágyi Béla2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Játszik még a pingpong Paganinije

Volt része sikerekben bőven, hiszen szerzett országos bajnoki címet párosban, érmet világbajnokságon, Európa-bajnokságon duettben hol ezzel, hol azzal, de azért az igazi csoda az, amit a labdával művel. Legendák keringenek róla, mint vert meg a Palatinus strandon - ütő helyett kapukulccsal, gyufásdobozzal, strandpapuccsal, hozzá 15 fórral - bárkit, aki kiállt ellene.
Sokáig nem is tudtak mit kezdeni azzal az emberrel, aki káprázatos labdaérzékével egyszerűen kilógott a sorból. Emlékszem, a Magyar Ifjúságban (a "KISZ- bulvár"-ban) cikkek jelentek meg különcségéről. Világos ballonban, fekete szemüvegben, felhajtott gallérral ábrázolta a fotó; szó, ami szó, nem volt egy "szocialista fazon", de hát a rendkívülisége nem ez volt, hanem az, ahogyan bűvölte azt a fránya kis labdát. Még jegyzett versenyző volt, amikor hallottam, miként fente a skalpjára a fogát Kreisz Tibi is, aki tagja volt a Jónyer, Gergely, Klampár nevével fémjelzett világbajnok csapatnak. Mert "Janikát" megverni rangot jelentett a szakmában.
És rangot jelent ma is, úgy bizony! Faházi János szereplése ugyanis nemrég ismét a sportoldal vezető híre lett. A Magyar Roma és Kisebbségi Kulturális Szervezet NB III-as csapatában, az MRKKSZ SE-ben öt győzelmet szerzett - öt mérkőzésből. Hány évesen? A zseniknek nincs koruk, de azért a pontosság kedvéért írjuk le, hogy április 23-án lesz 64 esztendős! A titokról kérdeztem, ami szerinte nincs: alighanem az ő pályafutása már a születésekor megpecsételődött. Amikor a Távol-Keletről elérkezett hozzánk a pörgetés, világhíres versenyzőinknek nem kis gondot okozott megtanulni, miként sodorják, pödörjék a labdát, ám Faházi néhány próbálkozás után már elsajátította az új technikát. Pörgetett, lekezelte az ellenfél "pörijét", sőt visszaforgatta a sivítva érkező "minirakétát". Mint ha mindig azt csinálta volna... Sokan irigyelték is érte akkor.
Ma vannak magántanítványai; a bajnoki meccsekre egyébként nem edz, hanem - rápihen. Ha ez sikerül neki, akkor a többi már rutin. Most éppen betegeskedik, influenza gyötri, de március 26-ára, a következő csapatbajnoki meccsre ismét összeszedi magát. Egyébiránt gyakran játszik bemutató meccset Klampival, és, a közönségsikert látva, igazán jó szolgálatot tesznek a sportág népszerűsítésének. Hogy meddig versenyez még? Addig, amíg a trónkövetelők meg nem verik. Mert számára a siker, a győzelem minden doppingnál többet számít.
A hosszú nevű egyesület mögött egyébiránt egy 140 kilogramm testsúlyú vállalkozó, Fehér Csaba vendéglős áll, a régi kapcsolat jegyében igazolta le Janikát. Ők ketten alkotnak egy párt, jelenleg a csoportjukban az ötödik helyet vették célba, de ha Faházi még egy évet marad, jövőre már dobogóra pályáznak. Aki ismeri az egykori sztárt, az megesküszik rá, hogy egyetlen kormány sem választja majd szóvivőnek, merthogy meglehetősen szűkszavú. Ilyen egyébként a meccseken is - mondja róla Fehér Csaba. Az összecsapások végeztével egy natúrszelet, egy pohár hűsítő mellett megbeszélik a legfontosabbakat, és Janika már indul is haza, Budapestre.
Azok pedig, akik a bajnoki csatározások során szembe kerülnek a labda varázslójával, örök emlékként őrzik a vele való összecsapás élményét. Úgy, mint az a fotós kollégám, aki a "Palán" 21-16-ra kapott ki 15 fórral attól a Faházitól, akinél történetesen egy parkettaléc volt ütő gyanánt. Kérdeztem a kollégát, miként szerezte azt az egyetlen poént. A válasz: "Odaszóltam Janikának, hogy jön a tűzoltó, mire hátrafordult, erre gyorsan beszerváltam neki egyet."
Ja, ha csak így nem...

Ezek is érdekelhetnek