Egri hálólyuggatók

Jó, ha minden tizenharmadik gólt tudták viszonozni az Eger ellen játszó focisták az idei bajnokságban. A hevesi megyeszékhely gárdája nemhogy nem veszített meccset, de egyetlen döntetlen nem sok, annyit sem tudtak ellene kikényszeríteni. Szereplésével egyedülálló az országban. Már csak az a kérdés, hogyan tévedt egy többre hivatott csapat a legalsó, azaz megyei másodosztályba?

FiatalokCsászár Jenő2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
Egri hálólyuggatók

- Százhatvan gólt rúgtak, s mindössze tizenkettőt kaptak a fiaink - mondja Keller József, az Egri Futball Club elnöke. A téglagyáros vállalkozói körével együtt több tízmillió forintot költött a barokk város évtizedek óta elhanyagolt, romos, ám páratlan fekvésű stadionjának felújítására. A kétezer szurkolót befogadó létesítmény megszépült lelátóval, európai színvonalú öltözőkkel és kiszolgálóhelyiségekkel várja a nézőket. Hogyan lehetséges, hogy Keller József öröme mégsem felhőtlen?
- Nagy fájdalmunk, hogy az ígéretek ellenére tavaly a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség (Helasz) elnöksége úgy határozott: csak a megyei második osztályban indulhatunk. Így sajnos elvesztegettünk egy évet, és a többi csapatot is gátoltuk az egészséges versengésben - véli az elnök.
A lelkesedését szerencsére nem vesztette el Keller József, aki korábban húsz esztendőt áldozott rá az életéből, hogy a járási másodosztályból a megyei élvonalba röpítse a mátraderecskei futballistákat. Az Egri Futball Club tavaly ősszel kft.-vé alakult, ez lett a megyében az első gazdasági társaságként működő csapat. A kft.-ben tulajdonrészt kapott a városi önkormányzat is, és a megállapodás jegyében a klub átvette az utánpótlás nevelését. Korábban három focisuli működött a városban, ezentúl mind a kétszáz fiatal egy klubban kergeti majd a labdát. Bár eddig a Kazincbarcika vagy éppen a Fradi vitte el a tehetségeket, ők ettől fogva a helyi felnőtt gárdát erősíthetik.
- Most már visz a sodrás, tovább építem a jövőt - ígéri Keller József; s az Eger tovább menetel. Jövőre a megyei első osztályban rúgják a bőrt, s valószínűleg ott is nagy erőkkel lyuggatják majd a hálókat.
- Nem kétséges, hogy az egriek NB III-as színvonalon fociznak. Az MLSZ előírásai és a versenyszabályok azonban úgy rendelkeznek, hogy egy vadonatúj csapat csak a legalsó osztályban kezdhet. Ennek szellemében döntött a szövetségünk - magyarázza Pál László, a Helasz elnöke. Ő egyébként Pétervására első embereként is jól tudja, hol szorít a cipő. A "péterkeiek" a megyei első osztályban szerepeltek hasonlóan fényesen, s most főhet a fejük, vajon össze tudnak-e hozni annyi pénzt, hogy célba vegyék az NB III-at. Korábban már sikerrel játszottak ott, de éppen anyagi gondjaik miatt kényszerültek visszavonulót fújni. Némi vigasz az említett két gárdának, hogy a megyéből továbbjutó négy együttes közt szerepelnek a Magyar Kupa mezőnyében.

Ezek is érdekelhetnek