Gondban a tízszeres bajnok

Tornyosulnak a viharfelhők a tízszeres magyar bajnok MiZo-Pécs kosárlabdacsapatának háztáján. A pécsi lányok másfél évtizede meghatározó szerepet játszanak a sportágban. Sorozatban nyerték a bajnoki aranyakat, kupákat, és most is a kontinens legjobbjai közé tartoznak. Anyagi nehézségek miatt viszont bizonytalanná vált a csapat indulása az NB I-ben, és csak augusztus végén kapták meg a jogot.

FiatalokLázár Lajos2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Gondban a tízszeres bajnok

A gondok évekkel korábban kezdődtek, de a szép eredmények eltakarták a háttérben rejtőző problémákat. A vezetés túlköltekezte magát, egyre nagyobb lett az adósságuk. A csapat a hazai bajnoki és a nemzetközi mérkőzéseit is rendre zsúfolt nézőtér előtt játszotta, de ennek ellenére az ezekből származó bevétel csak töredéke volt az éves költségvetésnek. Az egyre sikeresebb szereplés támogatókat is hozott, ami biztonságot jelenthetett volna - de a bevételnél mégis nagyobb lett a kiadás. A tartozás jelenleg meghaladja a százmillió forintot, és ezt a közeljövőben kell elfogadhatóan rendezni a pécsi klub vezetőinek. A klub a nevezési határidőre képtelen volt olyan hiteles költségvetést bemutatni a ligának, amely garantálta volna a gondtalan szereplést a bajnokságban. A sportág irányítói méltányolták a MiZo korábbi sikereit, és azt is figyelembe vették, hogy a Pécs nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar bajnokság, ezért haladékot adtak a csapatnak. És mivel a módosított határidőre sem volt rendben minden, a liga újabb lehetőséget adott, augusztus végéig. Most megkapta a csapat a zöld utat, de bizonyos feltételekkel, többek között azzal, hogy havonta be kell mutatnia a költségvetését a szövetségnek.
A sportágban tisztában van mindenki azzal, hogy a hazai, de különösen a nemzetközi porondon csak akkor lehet kiugró eredményeket elérni, ha a csapatban játszik néhány külföldi sztár. Ezeknek a játékosoknak magas a bérük, ez feltétele a szerződésnek. A feszültség elkerülése végett a kulcsszerepet betöltő magyar játékosok fizetését is ehhez kellett igazítani. Így alakulhatott ki a pécsieknél az a helyzet, hogy a költségvetés felét a bérek vitték el, és ez bizony évről évre növelte a tartozásukat. A játékosok havi átlagkeresete másfél millió körüli volt, és erre nem volt fedezet. Csaknem valamennyi játékosának tartozik a MiZo-Pécs, és nem mindenkivel sikerült megállapodnia a végleges kifizetés időpontjában. Az adósság növekedésének hallatára néhány szponzor is vonakodni kezdett, és ez a klub bevételének csökkenésével járt. Nincs már a támogatók között a MÁV sem, holott a csapat 1945-ös megalakulása óta a vasutasoké volt.
Rózsa Gábor, a MiZo-Pécs szakosztály-igazgatója azt mondta, hogy a bérek visszafogásával két év alatt rendezhetik a sorokat. Elengedték a csapat két erősségét, Albena Branzova és Jekatyerina Liszina máshol folytatja pályafutását. A mostani erősítési tervben csak egy külföldi megszerzése szerepel, de a szövetség feltételei között található az is, igazolni csak abban az esetben lehet, ha rendeződnek a tartozások. Így nagyobb lehetőséget kapnának a fiatalok. Ez viszont azt is jelentheti, hogy egyelőre nem lesz újabb bajnoki arany, és az Európa Ligában sem jutnak el a pécsiek a legjobbak közé. A csapat szurkolói vélhetően ezt tudomásul veszik - azt viszont már nehezen viselték volna el, hogy kedvenceik csak a bajnokság második vonalában indulhatnának.

Ezek is érdekelhetnek