Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet

Rajzfilmes mondókák a Minimaxon

Fiatalok2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet

Pál, Kata, Péter jó reggelt, Nyuszi ül a fűben, Csip-Csip csóka... Ugye, ismerősen csengenek ezek a sorok? Szeptembertől a Minimaxon kisfilmek formájában meg is nézhetjük egykori kedvenc mondókáinkat, a legkisebbek pedig könnyedén megtanulhatják őket.
A természettel való szoros együttélésből eredő népi mondókák és dalos játékok napjainkra elvesztették természetes közegüket. A Minimaxon induló "Mondókák" sorozat célja, hogy gyermekirodalmunk e részét közel hozza azokhoz az új generációkhoz, akik "az elveszett mezőt és falut" már hírből sem ismerik. A mondókákat színes kis animációs filmek jelenítik meg, hogy a ritmus és a szójátékok élményén túl szárnyakat adjunk a gyermekek vizuális fantáziájának is.
"A Minimax gyermekcsatorna számára nagyon fontos, hogy minőségi európai és magyar rajzfilmeket, tartalmakat sugározzon. Úgy gondoljuk, hogy a "Mondókák" sorozattal hozzájárulunk a magyar kultúra egy szeletének megőrzéséhez és továbbéléséhez. A magyar mondókakincs rendkívül gazdag. Amikor a "Mondókák"-hoz anyagot gyűjtöttünk, a számtalan lehetőség közül nagyon nehéz volt kiválasztani az első sorozatban feldolgozásra került 52 mondókát" - mondta Radóczy Katalin, a Minimax programigazgatója.
"A "Mondókák" létrejötte nagy jelentőségű, hiszen az elmúlt években Magyarországon csak egy animációs televíziós sorozat készült gyerekeknek. Ha a sorozat elnyeri a gyerekek tetszését, képes könyvben is megjelentetjük, valamint a kezdeményezést a Minimax-szal folytatva, legközelebb gyerekdalokat készülünk megfilmesíteni" - nyilatkozta Erkel András, a Stúdió Baestarts ügyvezető igazgatója, a "Mondókák" producere.
A "Mondókák" sorozat a Stúdió Baestarts és a Minimax koprodukciójában a Stúdió Baestartsban készült, létrejöttét a Magyar Mozgókép Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatta. A látványt Fülöp József tervezte, a filmeket Alexei Alexeev rendezte, aki korábban a Minimax arculati figuráinak tervezéséért, valamint filmjeinek rendezéséért is felelt.

Ezek is érdekelhetnek