Kézi fiúk, kézi lányok

Elkezdődött a pontvadászat a férfi és a női kézilabdaligában. A bajnokság mellett több élvonalbeli csapatunk érdekelt európai kupákban, és a tél folyamán válogatott csapatainkra is nagy feladat vár. A nők decemberben Svédországban, az Európa-bajnokságon, a férfiak januárban Németországban, a világbajnokságon szerepelnek.

FiatalokLázár Lajos2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Kézi fiúk, kézi lányok

A férfi NB I-ben sorozatban már ötödször változik a lebonyolítási rend, ennek részben az a magyarázata, hogy a szövetség igyekszik a tévéközvetítésekhez igazítani a programot. A 12 csapat az alapszakasz befejezése után két részre válik. A legjobb négy kuparendszerben folytatja a bajnokságot, három nyert mérkőzés kell a továbbjutáshoz, illetve a bajnoki cím elnyeréséhez. Az 5-12. helyezettek is hasonló rendszerben folytatják a küzdelmeket. Az aranyérem sorsát várhatóan idén is a Veszprém és a Szeged csatája dönti el. Mindkét csapat jól erősített nyáron. A veszprémiek többek között leigazolták a világhírű szerb kapust, Dejan Pericset, aki az elmúlt idényben a Barcelona együttesében védett. Szegedre szerződött a szlovén Ognjen Backovic, akit a világ egyik legjobb átlövőjének tartanak. Az erőviszonyok alapján a dobogó harmadik fokára a Dunaferr, a PLER és a Tatabánya pályázik a legnagyobb eséllyel. A mezőny két újonca a Százhalombatta, illetve a Gyöngyös együttese. A gyöngyösiek a korábbi női sikeredző, Csík János irányításával harcolták ki a feljutást. Érdekesség, hogy a szövetségnek sikerült szponzort találnia a férfi bajnokságra, és - a helyezés függvényében - valamennyi csapat támogatásban részesül.
A nőknél a nagy esélyes a Győri ETO együttese. A győriek alaposan megerősödtek, hiszen a Rába-parti városba igazolt Radulovics Bojana, akit korábban kétszer is a világ legjobbjává választottak. Ugyancsak a Győrt erősíti a jövőben a váci válogatott Hornyák Ágnes. A bajnokjelölt legveszélyesebb ellenfele a Ferencváros és a Dunaferr lehet. E két csapat mellett meglepetésre kész a Debrecen és a székesfehérvári Cornexi is. A Fradi játékosállománya nem változott, és szponzort is találtak a zöld-fehérek, így rendeződött az anyagi helyzetük. A Dunaferr gárdájánál új edző mutatkozott be az egykori sokszoros válogatott, Kovács Péter személyében. Több meghatározó játékos távozott Dunaújvárosból, de érkeztek is újak. Kérdés, mennyi idő alatt sikerül beépítenie az újoncokat a csapatba az edzőnek.
A téli bajnoki szünetben a válogatott játékosai nem pihenhetnek, a nőkre és a férfiakra is nagy feladat vár: december 7-17. között Svédországban rendezik a női Európa-bajnokságot. Csoportbeli ellenfeleink Ausztria, Macedónia és Szerbia lesznek. Németh András szövetségi kapitány szerint a továbbjutás kötelező, és dobogóra várja csapatát. Ennek a bizakodásnak van alapja, hiszen a 2004-es Európa-bajnokságon bronzérmes lett Magyarország, és a tavalyi szentpétervári világbajnokságon is a harmadik helyen végzett válogatottunk.
A férfiak a Szlovákia elleni pótselejtezőn biztosították helyüket a januári németországi világbajnokságra. Ez mindenképpen előrelépés, hiszen a legutóbbi világbajnokságra nem sikerült kijutnia csapatunknak. Skalitzky László szövetségi kapitánynak kollégájával ellentétben nem lehetnek dobogós álmai, de abban biztos, hogy a csoportunkból, ahol Dánia, Norvégia és Angola az ellenfelünk, továbbjutunk. Azután bármi előfordulhat (a 2003-as világbajnokságon a hatodik helyen zártunk).

Ezek is érdekelhetnek