Rendhagyó Ritmus

Nyolc év után a napokban jelent meg az Omega Égi jel című lemeze a Universal Music gondozásában. Kóbor Jánossal, az együttes frontemberével beszélgettünk.

FiatalokCsontos Tibor2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Rendhagyó Ritmus

- A ma is turnézó Rolling Stones énekese, a 63 éves Mick Jagger tinédzserként azt mondta: 60 éves koromban azt sem tudom majd, merre van a színpad. Ön megjegyzett-e ilyesmit az Omega indulásakor?
- Amikor a gimnáziumban, a III. B-ben megalakítottuk az együttest, azt mondtam, érettségit követően azt sem fogom tudni, merre vannak a hangszerek. Színpadunk ugyanis nem volt... A diploma után azonban nekem is eszembe jutott ugyanez.
- Gondolom, a múlt héten az Omega királyhelmeci koncertjén nem juttatta eszébe a szlovákiai közönségnek, hogy súlyos sérülésekkel küzdve lépett színpadra.
- A buli előtt két nappal szerencsétlen baleset ért: egy autóba beszállva a kocsiajtó éles sarka valósággal behatolt a kulcscsontomba: szalagszakadás, törés. Az orvosok szerint óriási szerencsém volt, mert ha három centivel odébb, a torkomba ékelődik, nem tudom, hogy most beszélgetünk-e. A nézők annyit vettek észre, hogy bal kézzel fogtam a mikrofont.
- E koncert az EurOmega 2006 elnevezésű turné része volt. Tavasszal még Omega Red Star címkével indult volna a koncertsorozat. A plakátokat is kinyomtatták, de a hírek szerint meggondolták magukat a Vörös Csillag miatt. Attól tartottak, önkényuralmi jelkép használatával vádolhatják az Omegát?
- Három éve turnézunk, az első évben Napot hoztam, csillagot címmel csináltuk meg, a másodikban a Csillagok útján szerepelt a plakátokon, maradt még egy csillag, az Omega Red Star, annak idején ezzel a címmel jelent meg lemezünk Angliában. Tekintettel az ötvenhatos forradalom ötvenéves évfordulójára, úgy döntöttünk, megváltoztatjuk a turné elnevezését. Nem szerettük volna, ha bármilyen politikai felhangot társítanak hozzánk. Mivel az idén Európa több országában is fellépünk, úgy gondoltunk, kijátsszuk az EurOmegát.
- Pedig milyen jól csengett volna az Omega Red Star a készülő moszkvai koncertjükön. Miért halkultak el az Omega szeptemberben, a Vörös térre tervezett koncertjéről szóló híresztelések?
- Moszkva hatalmas lépést jelentene számunkra, hiszen sosem jártunk még a Szovjetunióban, illetve Oroszországban. Nem engedtek bennünket szerepelni. Egy üzleti csoport a közelmúltban úgy döntött, hogy az Omegának mindenképpen fel kell lépnie Moszkvában, ki is tűzték a szeptember másodikai időpontot. Közben lemondták, most van ugyanis az egyéves évfordulója a tragikus beszlami iskolai túszdrámának, és az évforduló idején tartanak a hatalmas tömegrendezvényektől. Lesz moszkvai Omega-koncert, csak azt nem tudjuk még, mikor.
- A héten jelent meg a legújabb Omega-album.
- Úgy érzem, jól sikerült, pontosan tükrözi, hogy az együttes jó karban van, jól dolgozik, teszi a dolgát. Megjegyzem, nincs már kereskedelmi értéke, ha megjelenik egy album, hiszen a hanglemezkiadás sem a régi már. Ha arra gondolok, hogy a Gammapolisból annak idején eladtunk itthon hatszáztízezret, manapság pedig tízezer példányért adnak aranylemezt, nem nagy kihívás, anyagilag pedig szinte ráfizetés...

Ezek is érdekelhetnek