Kudarc a szőnyegen

Nagy csalódást okoztak a magyar birkózók a kínai Kantonban megrendezett világbajnokságon. Egy évvel korábban Budapesten, a világ legjobbjainak vetélkedésén négy ezüst- és három bronzérem jutott a mieinknek, most viszont be kellett érniük három ötödik hellyel.

FiatalokLázár Lajos2006. 10. 06. péntek2006. 10. 06.
Kudarc a szőnyegen

Ez a teljesítmény kudarcnak minősül, hiszen a nemzetek összesített pontversenyében a 16. helyen zárt csapatunk. Találhatunk magyarázatot, de ezek csak szépségtapaszok a gyenge szereplésre.
A világbajnokság kezdetekor Komáromi Tibor, a magyar csapat kapitánya utalt rá, hogy sérülések, valamint néhány versenyző súlycsoport-változtatása miatt nehéz lesz megismételni az elmúlt évi teljesítményt, de azt nehezen képzeli el, hogy érem nélkül érkezzen haza a válogatott Kantonból. Az éremcsillogásból nem lett semmi.
A világbajnokság első napja a kötöttfogásúak mezőnyében már csalódást hozott, olimpiai bajnokunk, Majoros István csak a vigaszágban reménykedhetett. Hiába bizakodott, mert a versenyre utazva közlekedési dugóba keveredett, nem ért oda időben, és ellenfelét hirdették ki győztesnek. Az olimpiai bajnoknak, a tavalyi világbajnokság bronzérmesének be kellett érnie a 15. hellyel. A kapitány Bárdosi Sándornak adta a legnagyobb esélyt arra, hogy a dobogón végezhessen. A 2005-ös világbajnokság bronzérmese végül a 14. helyen zárt. Csalódás volt az elmúlt évben még az aranyéremért is versenyben álló Virág Lajos 9. helye. Némi vigasz ebben a fogásnemben, hogy Deák Bárdos Mihálynak és Oláh Tibornak sikerült pontszerző helyen végeznie, mindketten ötödikek lettek súlycsoportjukban. Deák Bárdost az a kubai birkózó ütötte el a bronzéremtől, akitől tavaly Budapesten a döntőben kikapott. Talán, ha szerencsésebb a sorsolása, ő érmes lehetett volna.
Szabadfogásban tavaly Budapesten a pontverseny élén végeztünk, most viszont még pontot sem sikerült szerezniük ebben a kategóriában a magyar birkózóknak. Igaz, Hatos Gábor és Ritter Árpád ebben az évben súlycsoportot váltott, és az erősebb ellenfelek megoldhatatlan feladat elé állították őket. Ez sem mentség arra, hogy a budapesti világbajnokság ezüstérmese, Ritter Árpád a 25. helyen fejezze be a küzdelmet. Egyszer lépett szőnyegre, és olyan ellenféltől kapott ki, aki szintén a mezőny alsó részében végzett. Kiss Gergely számára is egyetlenegy mérkőzésig tartott a kantoni "kiruccanás". Aubéli Ottó, aki tavaly felállhatott a világbajnokságon a dobogó harmadik fokára, legalább megnyert két meccset, majd egy vereség után a vigaszágon folytathatta, de a 15. helynél ő sem jutott előrébb.
A kantoni világbajnokság a női birkózók küzdelmével zárult. A mieink közül csak a tavalyi ezüstérmes Sastin Mariann volt esélyes a jobb szereplésre. Jól kezdett, és végül a bronzérmet jelentő helyért birkózhatott, de ott kikapott esélytelenebb ukrán ellenfelétől, így Sastin végül ötödik lett.
A bosszantó külső körülményektől eltekintve vélhetően alaposan elemzi a sportág vezetése a kantoni csúfos szereplést. Annak tanulságként kell szolgálni, hogy több versenyzőnk is kedvező pozícióból vesztett, és a hajrában már képtelen volt a maga javára fordítani az állást. Ebből arra lehet következtetni, hogy a felkészülésbe hiba csúszott. Meg kell találni a választ arra, hogy kinél-kinél a fizikai vagy a mentális felkészüléssel volt-e gond. Ez a következő időszak sürgős feladata lesz, mivel a sportág hagyományai erre köteleznek bennünket.

Ezek is érdekelhetnek