Kalapozás után alapozás

FiatalokKun Zoltán2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Kalapozás után alapozás

S pláne fogalma nem volt róla, hogy de Blasi milyen megfontolásból akarja pénzét éppen a váci labdarúgásba fektetni. Ezt, mondjuk, nincs ember, aki értené, de ha már akad valaki, aki a váci vezetők hosszas könyörgése után élete céljának és gyerekkori álma megvalósításának tekinti, hogy egy legatyásodott és biztos kieső magyar futballklub feneketlen kasszáját tömje, hát fogadjuk az okleveles bolondoknak járó nagy tisztelettel.
A nagyfőnök strómanjaként érkező Nicola Fittának is kijárt a megbecsülés, hiszen mégiscsak ritka esemény mifelénk, hogy egy valódi futballországból érkezzen az erőnléti edző. A fiatal váci játékosok is szájtátva figyelték a mestert, aki óriási lendülettel látott munkához. Rögvest elhatározta, de Blasinak tett ígéretéhez híven kissé összekapja a váci csapatot, máskülönben már a bajnokság kétharmadánál borítékolni lehet a kiesést. Úgyhogy nagy lendülettel bevezette a napi két edzést. Ezzel csak két baj volt: egyrészt a színtiszta amatőr alapon játszó váciaknál nem volt könnyű megoldani, hogy a postás vagy az ételkihordó két cím között még beugorjon a stadionba egyet labdázni, másfelől pedig nem sok olyan magyar játékos van, aki bírná a napi két és fél, háromórás intenzív foglalkozást. Szörnyű, de az olaszok már csak ilyenek: amikor Aldo Dolcetti segítőjeként Lidio Melis Kispestre érkezett, rögvest amatőr bérgyilkos brigádok alakultak eltüntetésére. Melis nem szólt egy szót sem, de két órán keresztül nyargalászott Carl Lewis sebességével a pálya körül, s igen elítélendő módon mindezt elvárta futballistáitól is, amikor azok szívesebben kocogtak volna tíz percet a babakocsiját tologató kismama tempójában.
Az intenzív váci edzéseknek meg is lett az eredményük, a tavaszi nyitányon a csapat beleszaladt egy 0-3-ba Kaposvárott, és Gergely Károly edző a napi két tréningben látta az amúgy teljesen reális vereség legfőbb okát. Kétségtelen, ilyen vád is rég fogalmazódott meg, mármint hogy egy magyar futballista túledzette magát, de azért lehet benne valami, hiszen nem gyakori, hogy bajnokság közben végezzék az alapozást. De Fitta mester kíméletlen volt, ragaszkodott a fizikum további erősítéséhez. Ez viszont már nem tetszett sem a vezetőedzőnek, sem a csapatnak. Gergely Károly tiltakozásul lemondott, a csapat pedig, szintúgy tiltakozásul, három öngóllal besegítve ellenfelének, kapott egy hatost Kispesten. Igaz, az erőnléttel nem volt baj, a játékosok a hatodik gólnál is ugyanolyan iramban poroszkáltak a középkezdéshez, mint az első után...
Fájdalom, a hétvégén egy klasszisokkal jobb csapat, a Debrecen lesz a Vác riválisa, és ha a kaposvári 0-3-ból és a kispesti 0-6-ból indulunk ki, akkor legalábbis zsebszámológép kell a Loki-gólok észben tartásához. Holott Alessandro de Blasinak éppen egy aprócska kikötése volt, amikor üzletet kínált a váci vezetőknek: az, hogy a csapat maradjon az élvonalban. A tabellából gyorsan kitűnik, nem lesz valami könnyű feladat, mivelhogy tizenegy fordulóval a vége előtt a Vác tizenegy pontos hátrányban van, és az eddigi tizenkilenc játéknapon pontosan kilenc pontot szerzett - de mindegy, matematikailag még bőven van esély.
Ha meg jönnek az újabb hatosok, hetesek, arra is lehet megoldást találni: naponta legalább háromszor kell edzeni.

Ezek is érdekelhetnek