Mr. Tus pályázni készül

FiatalokFábián István2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Mr. Tus pályázni készül

- Van alapja a híreszteléseknek?
- Úgy érzem, a sport különböző területein versenyzőként, edzőként és sportvezetőként eltöltött ötven évem alatt nyújtottam olyan teljesítményt, ami kivívta mások elismerését is. Szerénytelenség nélkül mondhatom, amit lehetett, megtettem a birkózó sportért, az olimpiai mozgalomért, végső soron a magyar sportért. Ami a nemzetközi szövetséget illeti, erősödtek a pozícióim: napjainkban ért az a megtiszteltetés, hogy technikai igazgatója leszek a pekingi olimpia birkózóversenyeinek. A következő hetekben, hónapokban egy sor nemzetközi viadalon leszek megfigyelő, a szervezők segítője, köztük a felnőtt Európa-bajnokságon is.
- Itthon viszont nehezebb lesz "prófétának" lenni...
- Ez kétségtelen, éppen ezért úgy gondolom, alkotó nyugalomra van szükség a hazai olimpiai mozgalomban. Hosszú évtizedeken keresztül ez jellemezte a mozgalmunkat, és bízom benne, hogy így lesz ez a jövőben is.  Az elnökválasztás nagy lecke lesz. Ha a közelébe érünk, meghányom­vetem az esélyeimet. Nyilvánvaló, hogy a barátaim véleményére is támaszkodva döntök majd. Mindenesetre ma sokan mondják: "Csaba, jó, hogy felvetődött a neved, számíthatsz ránk!"
- Azért második nyilván nem szeretne lenni...
- Egész életemben csak olyasmibe fogtam bele, aminek, úgy gondoltam, ura is tudok lenni. Kérdezhetné: hát akkor miért nem tudtam parlamenti képviselő lenni Mándokon, 2002-ben? Ma is azt mondom, rosszul döntöttek az ottaniak. Azért az jelez valamit, hogy Szombathely mellett Mándoknak is díszpolgára vagyok, miközben Szentendrén lakom.
- Gondolom, jelenleg a pekingi olimpia foglalkoztatja?
- Feltétlenül. Az első kvalifikációs verseny a szeptemberi, bakui vb lesz. A két fogásnem hét-hét lehetőségéből a mieink összesen heten-nyolcan lesznek ott jövőre Pekingben, és lesz olimpiai bajnokunk. Lehet, hogy igazságtalan leszek, ha csak a 75 kilóról 55-re lefogyni készülő Majoros Pistit, a 19 éves, felnőtt Európa-bajnok Lőrincz Tamást, az öreg harcos Deák Bárdos Misit, vagy a "visszakomolyodó" Bárdosi Sanyit említem, mindenesetre szerintem ők feltétlen esélyesek. A hölgyekről se feledkezzünk meg: bízom benne, hogy a négy súlycsoport közül legalább egyben résztvevőnk lesz. Ha ezt elérjük, és minden színű éremből begyűjtünk egyet-egyet a generációváltás időszakában, akkor 2012-ben, Londonban már akár több aranyban is gondolkodhatunk.

Ezek is érdekelhetnek