Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Ritmus

Gladys Knight: Before Me
(Universal/Verve)
Fényképeit nézegetve azonnal lexikon után kaptam: nem lehet, hogy ez a nő 63 esztendős. Pedig annyi - és cseppet sem látszik meg rajta! De hát nagyon korán kezdte: négyévesen énekelt először egy atlantai gospelkórusban, nyolcévesen pedig már családi zenekara volt. A Gladys Knight And The Pips egészen 1990-ig bírta, akkor lépett szólópályára a csapat névadó erőssége, aki azóta a soul nagyasszonya lett, és már három Grammy-díjat is bezsebelt. Legújabb albumán dzsesszörökzöldeket énekel, többek közt Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Sarah Vaugham, Mahalia Jackson előtt tiszteleg. Összességében kellemes, érzelemgazdag az anyag. A dalok elvarázsolnak, mert lélekből szólnak. Ám nem kell hasonlóságot keresni az eredeti felvételekkel, a lemezen hallható feldolgozások inkább a soul jegyeit hordozzák magukon, a művésznő pimasz leleményességgel elrabolta őket a dzsessztől.

Budapest Ragtime Band: Annyi arc ismerős
(BRB)
Itt is az életkorral kezdem, habár egy zenekaron végképp nem látszik meg az életkor. A Budapest Ragtime Band 1980-ban alakult, túl van már a 25 éves jubileumán. A zenészek a hagyományos ragtime zongorajátékot merész ötletekkel, újszerű hangzással teszik egyedülállóvá, ezért szeretik őket itthon és külföldön annyian. Folyamatosan koncerteznek, rangos fesztiválokon szerepelnek, s visszatérő vendégek a külföldi televíziós műsorokban (itthon mikor is láttuk őket utoljára a képernyőn?). Sikerük egyértelműen annak köszönhető, hogy számukra a közönség szórakoztatása az elsődleges. Eddig tizenkét lemezt adtak ki, a mostanin jól ismert slágerek - köztük az Oly jól csúszik ez a banánhéj, a Villa Negra románca, a Hello, Dolly!, a Bossa Nova, a Felmegyek hozzád - szólnak ragtime stílusban. Az énekesek sorában ott van Nagy Natália, Horváth Andrea és Payer András.

The 69 Eyes: Angels
(EMI/Virgin)
Dögös szőke nőt látok a lemezborítón, de ez megtévesztő. A The 69 Eyes név ugyanis nem valami trendi nőcit rejteget, hanem egy finn zenekart, méghozzá a keményebb fajtából. A "motoros vámpírok" 1990 óta döngetnek, az évek során tíz lemezük jelent meg. Szép kis rajongótáboruk van már, és aki nem tud meglenni a horror-punk, a gothic rock nélkül, előbb-utóbb rátalál erre a bandára. Persze azok is kiköthetnek náluk, akik a HIM, a My Chemical Romance, a Cult munkásságára indulnak be. A The 69 Eyes nemrég megjelent korongján mintha finomabban dübörögne a zene, kis túlzással azt is mondhatnám, vannak rajta slágergyanús felvételek, sőt elmozdul a líra irányába is. Nyilván nem véletlenül, hiszen a stabil közönséget ideje bővíteni, ezt pedig csak úgy lehet, ha néhol Elvisére emlékeztető hang szólal meg, és ha koppintják a Cult hangzását. Hát ez most tetten is érhető.

Ezek is érdekelhetnek