Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2007. 03. 16. péntek2007. 03. 16.
Ritmus

Babos Project Special: Variáció
(CLS Records)
Babos Gyula a magyar dzsesszélet kiválósága, tizenhét éves kora óta rendületlenül gitározik, számos világsztárral játszott már egy színpadon, és harminc esztendeje tanít a zeneművészeti főiskolán. Új együttesét 2005-ben alapította Babos Project Special néven, tehetséges fiatal muzsikusokkal vette körül magát: a zongorista Szakcsi Lakatos Róberttel, a bőgős Hárs Viktorral, a dobos Balogh Lászlóval és a csodálatos hangú Veress Mónikával. Variáció című albumuk a roma népi hagyományokat ötvözi a mai dzsessz elvárásaival, itt egyértelműen kiteljesedik a gitárzseni saját zenei ízlésvilága is. Megérdemelten lett nemrég Az év legjobb dzsesszlemeze a Fonogram zenei díjkiosztó gálán. Finoman lüktető futamokat, néha izgatottan vibráló muzsikát hallani, Babos azonnal levesz a lábunkról a játékával, azon már nem is csodálkozunk, hogy a Daróczi Choli József meséjére komponált Kígyóballada óriási csúcsokat dönget.

Irigy Hónaljmirigy: K. O. média
(CLS Records)
Már tizenhatodik éve "hülyítik" a népet, ahogyan azt friss lemezük első dalában is vallják. Az Irigy Hónaljmirigy új paródiagyűjteménye a csapat eddigi legjobb és legszellemesebb anyaga. Hogy ez így történhetett, abban a bulvármédia és a megasztáros könnyűzene sokat segített, ugyanis Győzikét, Bea asszonyt, Dorinát, Kelemen Annácskát nagyon könnyű parodizálni, ráadásul be is jönnek a poénok. És bizony a mai slágereket illetően jócskán van mit kifigurázni Baby Gabitól Gáspár Lacin át a Fiestáig, ráadásul külföldről is lehet importálni gagyit a műsorba. A parodista srácok ezúttal hatalmas (és jogos!) pofont adnak a sztárokon élősködő sajtónak, még a dalszövegeket tartalmazó füzet és a "nobody building" leporelló is a bulvármagazinokra jellemző tálalásban készült. Mirigyék azt ígérik: pályafutásuk leglátványosabb koncertjét adják március 17-én a Budapest Sportcsarnokban. Nehéz lesz a folytatás...

Ákos: Még közelebb
(Fehér Sólyom)
Próbáljuk meg értelmezni a lemez címét: ha Kovács Ákos eddig közel engedett bennünket magához, most még közelebb enged. Persze túl sok újdonságot nem tudunk meg róla, gondolkodásáról, gondolatairól, mondanivalójáról meg főleg nem. Áthallásos, illetve egészen konkrét üzenetei mostani produkciójából is érthetők. Írt egy popdalt az 1956-os forradalom emlékére, szójátékot folytat a "gépszabadsággal", énekel Szent Márton köpenyéről, naivan figyelmeztet a drog hatásaira, igent, hitet, hívó szót kér és vár, aztán kijelenti, minden most kezdődik el, különben pedig nincs több remény. Van itt minden, értünk belőle, ez Ákos világa. Négy évig érlelte a dalokat, a zene, a szöveg, a hangszerelés is az ő munkája. Keveredik az elektronikus és az akusztikus hangzás, sőt vonósokat is hallani, s még DVD is található a tokban. A Fonogram-gálán a szakma Ákos Még közelebb című korongjának adta Az év hazai rocklemeze kitüntetést.