Elúszott tőlünk a világ?

FiatalokPalágyi Béla2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Elúszott tőlünk a világ?

Először is: a címek, rangok bűvöletében élünk, női vízipólósaink Montreal világbajnokaiként érkeztek, hát ki, ha nem ők... Negyedikek lettek. A férfiak Athénben voltak olimpiai bajnokok, ráadásul ott volt a fene nagy magabiztosságuk. Ami igen jól jött volna a horvátok elleni hosszabbításban. Tőlük így az ezüst is csalódás volt.
Az úszók felé kicsit messzebbről induljunk: 2003-ban Párizsban rendezték az európai ifjúsági olimpiai fesztivált. A mieink megnyerték a pontversenyt, azaz megelőzték egész Európát! Erre két év múlva, a Margit-szigeti junior Európa-bajnokságon rátromfoltak: egy tucat aranyéremmel erősítették meg, hogy jó úton halad az utánpótlásunk és csak idő kérdése, hogy a felnőttek között is bizonyítsanak a fiatalok. Bor Katalin, Dara Eszter, Hornyák Judit, Hosszú Katinka, Hudi Zsanett, Jakabos Zsuzsanna, Kalicz Helga, Maxim Dóra, Pleszinger Petra, Urbán Kata, Verrasztó Evelyn nyilatkozott úgy, hogy célja az olimpiai szereplés, netán az aranyérem megszerzése. A fiúk mezőnyében Kis Gergő, Kovács Norbert, Makány Balázs, Németh Márk, Povázsay Zoltán, Sallai Márk, Szabó János, Verrasztó Dávid, Zubcsek Dénes tűzte maga elé célul a pekingi, esetleg a londoni olimpián való szereplés jogának kivívását. A junior Eb óta lassan két év telt el, Párizs óta négy. Nincsenek késében ezek a reménykedő ifjak?
Az idő mintha nem nekünk dolgozna: ünnepeljük Gyurta Dani hatodik helyét a világbajnokságon 200 méteres mellúszásban, de ne feledjük, ő az athéni olimpia dobogó második fokáról indult. Arra sem árt emlékezni, hogy Risztov Éva csalódottságában meg sem állt Mártélyig, amikor "csak" negyedik lett a görög fővárosban a 400 méteres vegyes úszásban az ötkarikás versenyen. Most nem volt döntősünk ebben a női versenyszámban. Montrealban egyéb iránt Risztov mellett még Jakabos is finalista volt.
Megnyugtatásul idézhetném Güttler Károly utánpótlás szövetségi kapitányt, aki egy beszélgetésen ezt mondta: "Darnyi Tamásnak, Egerszegi Krisztinának és a többi világsztárunknak évente egyetlen főversenye volt, ma három-négy alkalommal kellene csúcsformában lenni. Az eredményeket várja a média, de a szponzorok is szeretnék támogatottjukat minél többször a dobogó tetején látni."
Lehet, hogy a mieink már Pekingre tekintenek? Ha így van, megbocsátjuk. Én azért csak azt kérdezném: nem kellene Széchy mester hagyatékát alaposan átnézni?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek